Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Hibridkalászosok 2019
Őszi fajtakínálat 2019
HySEED 2019
Tavaszi fajtakínálat 2019
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Hibridkalászosok 2018
Őszi fajtakínálat 2018
Hibridbúza technológiai ajánlások
Viterra 2018
Összes katalógus

A SAATEN-UNION új hibridjeivel kitör a tömegből.

A SAATEN-UNION legfrissebb hibridkukoricái sok magyarországi és európai helyszínen, változatos körülmények között elképesztő eredményekkel – a stabilan kiugró termést ötvözve a meglepően alacsony víztartalommal – bizonyították rátermettségüket.

Az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményei kiváló lehetőséget biztosítottak cégünk számára, hogy az Európában több tekintetben egyedülálló szelekciós programjának köszönhetően kiemelkedő terméspotenciálú és termésstabilitású hibridekkel újítsa meg kukoricavetőmag-kínálatát. Portfóliónk új tagjai olyan kísérletsorozaton kell, hogy megfeleljenek a modern kukoricahibridekkel szemben támasztott követelményeknek, melyet Európa több országában végeznek, és bizonyosságot ad számunkra arról, hogy a lehető legmagasabb termésstabilitással rendelkező hibrideket tudjuk a hazai kukoricatermelés szolgálatába állítani.

A kísérletsorozatban 9 ország – Németország, Franciaország, Bulgária, Románia, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Lengyelország és Magyarország – 15 kísérleti helyszínének átlagát figyelembe véve a REPLIK (FAO 380) nevű, új kukoricahibridünk kimagasló eredménnyel szerepelt a 2018-as évben is. A REPLIK rendkívüli alkalmazkodóképességét a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez megerősítette továbbá, hogy a Magyar Kukorica Klub 2017-es Top 20 kísérleteit a kilenc hazai kísérleti helyszín összességében a korai csoportban ugyanúgy megnyerte, mint az IKR Agrár Kft. 2018-ban 8 helyszínen beállított, mezoparcellás kísérleteit. Fontos kiemelnünk a hibrid rendkívüli vízleadási dinamikáját, aminek köszönhetően a magas terméspotenciál mellett minimalizálhatók a gazdák szárítási költségei, így magasabb profithoz juttatva partnereinket.

Kísérletsorozatunk azonos éréscsoportjában teszteltük a PIAFF (FAO 320) és BADIANE (FAO 360) nevű új kukoricahibridjeinket is, melyek termésstabilitásuk és terméspotenciáljuk tekintetében szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az összehasonlító fajtákkal szemben.

A PIAFF koraisága ellenére későbbi vetélytársait is felülmúló terméspotenciállal rendelkezik. Ehhez társul dinamikus korai fejlődési erélye, rendkívüli szárstabilitása és szembetűnő zöld száron érése.

A BADIANE esetében is a termésbiztonság mellett kiemelendő kifejezetten dinamikus vízleadó képessége, mely fontos tulajdonság a betakarítás tervezhetősége szempontjából.

JUDOKA (FAO 340) nevű kukoricahibridünket kifejezetten a hazai, intenzív körülmények közé ajánljuk kedves partnereinknek, akik vékony, ám stabil szárú és erős gyökérzetű, korán betakarítható kukoricát szeretnének vetni, mely után kevés szármaradvánnyal kell megbirkózni a hibridbúzavetések előtt.

Azoknak a gazdáknak nyújthat kiváló alternatívát az ELDACAR (FAO 430), kukoricaportfóliónk új tagja, akik nagy biztonsággal termékenyülő, extenzívebb adottságú területeken is helytálló csúcshibriddel szeretnék jól ütemezhetően megtervezni a betakarítási időszakukat.

A SAATEN-UNION legfrissebb kukoricahibridjei tehát rendkívül alapos kísérleti rendszer végtermékeként válnak elérhetővé kukoricatermelő partnereink számára. Előttük nyitva áll az a lehetőség, hogy cégünk unikálisan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg az egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Marsai Viktor
termékfejlesztő

Forrás: Magyar Kukorica Klub – Top 20 kísérletek 2017, IKR Agrár Kft. – fajtasorok 2018, SAATEN-UNION 2018