Kezdőlap / Szakmai anyagok / Szakmai anyagok / Tavaszi technológiai ajánlások WINTERGOLD őszi durumbúzához
Sorten-icon Fajtakereső
Képviselőink
Katalógusok
Tavaszi fajtakínálat 2024
Tavaszi fajtakínálat 2024
Őszi hibrid- és fajtakínálat 2023
Őszi hibrid- és fajtakínálat 2023
viterra® 2023
viterra® 2023
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Összes katalógus
Tavaszi technológiai ajánlások WINTERGOLD őszi durumbúzához

Tavaszi technológiai ajánlások WINTERGOLD őszi durumbúzához

A WINTERGOLD durumbúza a termesztett őszi búzáktól (Triticum aestivum L.) eltérő fajhoz tartozik (Triticum durum L.). A durumok ennek megfelelően néhány ponton eltérő élettani aktivitással jellemezhetőek, amit a technológia bizonyos pontjainak szervezése során, kiemelten a növényvédelemben – azon belül pedig különösen a gyomirtó szer választásánál és a gyomirtás szervezése során – fokozottan szükséges és érdemes figyelembe venni!

Tápanyag-gazdálkodás:

  • Termőhely és talajerő függvényében, a megcélzott és reálisan elérhető termésszint alapján megválasztott dózisokkal, komplex hatóanyag-összetétellel, több részletben adagolva történjen meg
  • Számos termőhelyen reális cél a 7-8 t/ha termés alapján kalkulált trágyázás
  • Elővetemény-tarló bontása céljából minimum N-tartalmú műtrágya (100 kg 27%-os), az alaptrágya NPK komplex (NP-túlsúllyal, 200–250 kg), a kisorolt, legalább háromleveles állományok fejlődésére pedig jó hatású a még ősszel kijuttatott őszi fejtrágya (kb. 100 kg 27%-os N-tartalmú műtrágya) is
  • Tavasszal legalább két részletben adagoljunk műtrágyát, továbbá kiegészítésképpen lombtrágyákat és biostimulátorokat a rovarölő szeres vagy fungicides lombvédelemmel kombinálva javaslunk a durumbúzákra kijuttatni (figyelem: gyomirtók használatakor minden esetben kerüljük a lombtrágyákat és biostimulátorokat!)
  • Lombtrágyát bokrosodás végi állapotig elsősorban Cu-, B-, Mg-, Fe-, S-, N-tartalommal juttassunk ki, bokrosodás végétől zászlós levél állapotig már ezen mezo- és mikroelemek mellett a Zn is kijuttatható (keserűsó, azaz MgSO4 adagolása a fotoszintézis fokozása szempontjából kiemelt szerepű a durumbúza-termesztésben!)

Növényvédelem:

• Gombaölő szerek használata egy-két alkalommal javasolható a tenyészidő során (fertőzési nyomástól függően, illetve megelőzésre)

• Fontos figyelembe venni a gyomirtás szervezésénél, hogy a durumbúzák fokozottan érzékenyek lehetnek a növényvédelmi beavatkozásokra a leveleik vékonyabb viaszrétege, valamint az aestivum búzákhoz képest mérsékeltebb ütemű élettani aktivitásuk (mérsékelt méregtelenítő funkcióik) miatt, ezért gondos szerválasztást igényelnek, a talaj-pH figyelembevételével

• Tapasztalat, hogy különösen a meszes (lúgos) talajokon a figyelmetlen hatóanyag-választás, a növényélettani állapot figyelmen kívül hagyása olykor erősödő fitotoxicitási tüneteket okozhat

  • Fontos rendező elv a gyomirtás szervezése kapcsán, hogy lehetőleg ne a durumbúzában végezzünk erőteljes gyomirtást, hanem az előveteményekben – jó kultúrállapotú, lehetőleg szélsőséges gyomnyomástól mentes területen dolgozzunk a durumbúzákkal (fokozott figyelemmel válasszunk előveteményt )
  • A választott gyomirtó szerrel ősszel a már erős gyökérzetű állományt kezeljük, mindig figyelembe véve, hogy a növények stresszmentesek legyenek (őszi lehűlő éjszakák, talaj menti fagyok, nagy hőingás, szárazság stb.)
  • A tavaszi gyomirtás szervezésénél az állomány stresszmentessége ugyancsak fontos, ezért a tél után már kellően regenerálódott és fejlett állapotú durumbúzát kezeljünk, melynek láthatóan jók az élettani aktivitásai
  • Sohase kezeljünk tankkombinációkban durumbúzát, ha gyomirtást végzünk (sem fungicid, sem lombtrágya, semmi más ne legyen a permetlében, csak a gyomirtó)
  • A permetezőnk gondosan átmosott (szermaradványmentes) legyen, a hatásfokozóktól minden esetben tekintsünk el
  • A szárszilárdítók alkalmazását lehetőleg kerüljük a durumbúza-technológiában, ha mégis indokoltnak érezzük a használatukat, akkor a növények szempontjából stresszmentes időszakban alkalmazzunk elsősorban a klórmekvát hatóanyagra alapozott (CCC) szárszilárdítást (1-2 nóduszos fenológiai állapotban)

Varga Gábor
termékfejlesztési vezető
SAATEN-UNION Hungária Kft.


Rövid tájékoztató a sütikről (Cookie-k)

Weboldalunkon cookie-kat használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi média funkcióinak biztosításához és a weboldalunk forgalmának elemzéséhez . Weboldalunk használatával kapcsolatos információkat megosztjuk közösségi média felületeinken, hirdetésekben és adatelemző partnereinkkel. Partnereink összekapcsolhatják ezeket az információkat más adatokkal, amelyeket Ön megadott nekik, vagy amelyeket a szolgáltatás használata során gyűjtöttek.



További részletek


A cookie egy olyan adatcsomag, ami lehetővé teszi az adott weboldalnak, hogy bizonyos adatokat nyomon követhessen, valamint növelik az oldal felhasználói élményét. Jogilag engedélyezett olyan sütiket (cookie-kat) tárolni az Ön eszközén melyek elengedhetetlenek az oldal működéséhez. Azon cookie-k működéséhez, melyek nem elengedhetetlenek az Ön engedélye szükséges. Ez a webhely különböző típusú sütiket használ. A megjelenő sütik (cookie-k) közül néhányat harmadik fél helyezett el. Bármikor megváltoztathatja vagy visszavonhatja hozzájárulását a weboldalunkon megjelenő cookie-k működését illetően. Az Adatvédelmi Irányelvekben többet tudhat meg rólunk, arról, hogy kik vagyunk, hogyan léphet kapcsolatba velünk, és miként használjuk személyes adatait. Az Ön hozzájárulása a következő domainre vonatkozik: www.saaten-union.hu A működéshez szükséges sütik a weboldal használatát segítik azzal, hogy alapvető funkciókat aktiválnak és biztonságossá teszik az oldal használatát. A weboldal nem működhet megfelelően ezen sütik nélkül. A statisztikai célú sütik visszajelzést adnak a weboldal tulajdonosának, hogy átlássa, a látogatók milyen tartalom iránt érdeklődnek az oldalon. Az adatok átadása név nélkül történik. A marketing sütik nyomon követik a felhasználót annak érdekében, hogy hirdetések megjelenítésével számukra releváns tartalmat mutassanak, ezzel értékes információt szolgáltatva a hirdetők és haramadik felek számára.

Bezárás
Egyéni cooke-beállítások.
A szükséges cookie-k olyan sütik (cookie-k), amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

A nem szükséges sütik (ccokie-k) azok, melyek nem szükségesek az oldal alapvető működéséhez, és a felhasználói adatok gyűjtésére használják, hirdetések vagy más beágyazott tartalom megjelénse céljából.

Google Analytics

Vállalat
Google LLC
Leírás
A Google-ból származó sütik a weboldal elemzésére szolgálnak. Általános adatokat szolgáltatnak arról, hogy a látogatók miként használják a weboldalt.
Cookie-neve
Futásidő
24h
Datenschutzerklärung
https://policies.google.com/privacy?hl=de


Bezárás