Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Tavaszi fajtakínálat 2024
Őszi hibrid- és fajtakínálat 2023
viterra® 2023
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Összes katalógus

Termesztési kihívásokra fókuszáló őszi árpa ajánlatunk

Az őszi árpa napjainkban sok gazdaságban meghatározó és kedvelt kultúra. Ezt támasztja alá, hogy hazánkban az őszi búza után a második legnagyobb vetésterülettel rendelkezik. Sőt, vetésterülete az elmúlt években dinamikusan növekedett, amiben nagy szerepe van a faj és a korszerű nemesített fajták, hibridek változó körülmények között is kiváló környezeti alkalmazkodóképességének, továbbá a nagy hozambiztonság mellett elérhető termőképességének. Több év kedvező értékesítési tapasztalatai azt mutatják: a megtermelt árumag jól értékesíthető, az egyik legkorábban betakarítható, piacképes termék, kiváló jövedelemtermelő képességgel.

Az őszi árpa termesztésének stabilitását, biztonságát a szakszerű termesztéstechnológia és a tapasztalt kihívásokra fókuszáló fajtaválasztás együttesen teremti meg. Milyen hatásokra szükséges a fajtaválasztással és az alkalmazott technológiával megnyugtató választ adnunk? Ezek a termelési környezet változékonyságai, mint a szárazság, betegségek előfordulása, állóképesség, termésstabilitás; és a piac igényei, mint a termőképesség, hektolitersúly. Tehát az alapok megfogalmazásán, azaz a fajta- és hibridválasztáson nagyon sok múlik.

A választott fajta koraisága kiváló lehetőséget biztosít, hogy a vegetatív (növényfejlődés) és a generatív (termésképzés) időszakban jelentkező szárazságstresszt elkerüljük. Korai fajtát nagy – akár csúcsokra törő – termőképességgel keveset ismerünk, kevés olyan fajta van a köztermesztésben, amely ezen követelményeknek együttesen hosszú távon maradéktalanul képes megfelelni. Ezt a kettős, agronómiai és gazdaságossági előnyt hordozza az SU ELLEN fajtánk. A termelők évekkel ezelőtt felismerték a piacvezető SU ELLEN-ben rejlő lehetőségeket, és előszeretettel hasznosítják az aszálytűrő képességét, a korai virágzást és terméskötést, kiváló termőhelyi alkalmazkodását, amit a betakarításkor a nagy és stabil hozamok igazolnak vissza számukra. Ez a fajta kedvező agronómiai adottságainak köszönhetően ma minden hazai gazdaságban jelen van!

A koraiság az egyre szárazabb körülmények között kulcsfontosságú tulajdonság, pláne ha a legbiztonságosabb korai vethetőséggel (szeptember vége) párosul. A korai fajtáknál javasoljuk, hogy a növényi vírusok (őszi árpa esetében meghatározó a levéltetvek által terjesztett árpa sárga törpülés-vírusa) állományszintű megjelenésének visszaszorítását és kártételének csökkentését helyezzük a fajtaválasztás fókuszába. Korai vetéshez ezért a SENSATION fajtánkat javasoljuk. A SENSATION multirezisztens (sokrétű ellenálló képesség) a növényi vírusokra. Ellenáll a levéltetű által terjesztett árpa sárgatörpülés-vírusának (BaYDV-rezisztencia), továbbá rezisztenciális tulajdonságokkal bír az árpa-sárgamozaikkal és az enyhemozaik-vírussal (BaYMV-, BaMMV-rezisztencia) szemben, amelyek tünetei kevésbé alakulnak ki, így kevésbé gyakorolnak a termésre negatív hatást.

A termelési tapasztalatoknak és a hazai viszonyok között realizálható nagy terméseknek köszönhetően számos sikeres középérésű (középérés első felébe tartozó) fajta is köztermesztésben van. Miért lehetséges ez a fokozódó szárazság ellenére? Mert a fajtabevezetéseket megelőzően elvégzett fejlesztői kísérletek, nagyüzemi tesztek és a NÉBIH fajtaregisztrációs vizsgálatai segítik a hazai termesztésre hosszú távon alkalmas fajták kiválasztását. Ez a komplex rendszer olyan fajták hazai termesztését támogatja, amelyek korai és a középérésben egyaránt jól alkalmazkodnak a mi termelési viszonyainkhoz. Ebben a szegmensben elismert fajta a JAKUBUS, amely egy olyan nagy termőképességű középérésű fajta, amely a SU ELLEN kedvező szülői tulajdonságaival (korai virágzás, középkorai érés, nagy aszálytűrő képesség) egyedülállóan stabil teljesítményt nyújt. Kiválóan bokrosodik és nagyon jó a tápanyag-hasznosító képessége, továbbá stabilan magas a termés hektolitersúlya.

A korai vetéseket előnyben részesítők számára ebben a tenyészidőszegmensben is fontos fajtaválasztási szempont az árpa sárga törpülés-vírusával szembeni ellenálló képesség (BaYDV-rezisztencia). A PARADIES immár három éve megtalálható kínálatunkban. Az árpa sárgatörpülés-vírusával szemben rezisztens, közepes tenyészidejű (rendre középkorai érésű) fajta a korai vetést végző termelők kedvence.

Mit tehetünk akkor, ha a kiugróan magas termőképesség mellett a kiugróan jó hektolitersúly elérése és a termelt áru hektolitersúlyának javítása is kiemelt célunk? Itt a bőtermő kétsoros őszi árpa és a hibridárpa tulajdonságai értékelődnek fel: a rájuk jellemzőbb átlagon felüli méretű kalászban képződő homogén szemméret, azaz a kiváló szemkitelítődési tulajdonságok gyakorlati hasznosítása elsőrangú kritérium. Az SU LAUBELLA új fajta a hazai szortimentben.

Ez a kétsoros őszi árpa kiváló állóképességű, a többsoros árpákkal összemérhetően nagy termőképességű, közepes tenyészidejű és középkorai érésű, és magas hektolitersúlyú, exportpiacokra és speciális ipari feldolgozási követelményeknek megfelelő árumagot képez.

Sikeres termesztést kívánunk!

Varga Gábor

termékfejlesztő