Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Tavaszi fajtakínálat 2024
Őszi hibrid- és fajtakínálat 2023
viterra® 2023
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Összes katalógus

Fajtaválasztás szójában a környezeti feltételek figyelembevételével

A termesztési környezet és az elvégzendő agrotechnikai műveletek alapján a szója igényes növénynek számít. Termesztésének sikere – számos egyéb tényező mellett – elsősorban a kedvező termőhely megválasztásán (megfelelő agronómiai adottságokkal rendelkező földterület), a következetes és komplex termesztéstechnológia alkalmazásán és a lehetőségekhez illeszkedő fajta megválasztásán együttesen múlik. A fajtaválasztás tehát összetett feladat, járjunk el ennek kapcsán figyelmesen!

A kiváló minőségű és területorientált termelési alap, azaz a fajta kiválasztásában elengedhetetlenül fontos az általános és a speciális fajtatulajdonságok megismerése. A gazdaság regionális elhelyezkedése, a jellemző agroökológiai feltételek összessége és a tábla fekvése alapján a legfontosabb feladat a termesztésre alkalmas tenyészidőcsoport (igen korai érésű, korai érésű, középérésű) és ezen belül a lehetséges fajtaszortiment meghatározása. A gazdaságok termelési szempontjait figyelembe véve a megfelelő tenyészidő egzakt információkon alapuló ismerete és a környezeti adottságokkal összhangba állított, átgondolt fajtaválasztás már fél siker! Hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy kiváló eséllyel, jó alapokon termeszthetünk szóját. Ha jól választunk fajtát, nagy biztonsággal képesek leszünk kihasználni a termesztésre alkalmas tenyészidőszakot és a fajta érésidőcsoportjára jellemző terméspotenciált.

A SAATEN-UNION szójaportfóliója ezt maradéktalanul lehetővé is teszi, mivel a hazai környezeti és termesztési feltételekhez illeszkedő legfontosabb érésidőcsoportokba tartozó fajtákból épül fel. Hiszen az igen korai CORALINE-nal, a középkorai, kiugróan nagy termőképességű ANANDA-val vagy a speciális piaci elvárásokat is teljesíteni képes (magas fehérjetartalmú, kimagasló ProFat-értékű), ugyancsak középkorai KOPERNIKUS-szal a változatos környezeti feltételekhez és termőhelyi adottsághoz alkalmazkodó és piaci szempontból is megfelelő fajták állnak rendelkezésünkre. Az eltérő éréscsoportok számos agronómiai előnnyel is együtt járnak.

Jó példa erre az igen korai éréscsoport, hiszen az ide tartozó fajták rövid tenyészidejűek, és ezzel hazánk északi megyéiben is lehetővé teszik a szója jövedelmező termelését. Sőt, ebben az éréscsoportban olykor meglepően nagy termésre képes, úgynevezett tendenciatörő fajtával – például a CORALINE-nal – is találkozhatunk. A CORALINE kiváló választás ott, ahol kisebb az éves hőösszeg, mégis szóját szeretnének termeszteni. További előnye ennek az érésidőcsoportnak, hogy könnyű a vetésforgóba illeszteni: a CORALINE a vetést követő 105-110 napra biztonsággal beérik, hamar betakarítható, így a korai vetésű őszi gabonák – különösen a hibridkalászosok (hibridbúza, hibridárpa, hibridrozs) – kiváló és értékes nagy magvú pillangós előveteményeként is megállja a helyét. A kedvező vetésforgón alapuló, komplex agrotechnikai előnyt kihasználva akár a déli megyékben is javasoljuk a CORALINE termesztését. További kedvező tulajdonsága az igen korai éréscsoportnak, hogy ha van lehetőségünk az öntözésre, akkor tagjai kései (május vége-június eleje) vetésre is alkalmasak, például korai betakarítású őszi árpát váltó kultúraként, így a CORALINE másodvetésre is használható. Jól látszik tehát, hogy a fajtaválasztásnál érdemes feltárni a fajtatípusban és az érésidőcsoportban rejlő agrotechnikai előnyöket és lehetőségeket a még jövedelmezőbb és szélesebb körű termesztés érdekében.

A korai és a középkorai szójafajták – például az ANANDA és a KOPERNIKUS – érésidejüknek megfelelően a nagy termésprodukcióra alkalmas területek kiváló fajtái. A tenyészidő hossza és a nagyobb hőösszegigény miatt ezek a szóják elsősorban hazánk középső és déli régióiban termeszthetők biztonsággal. Az ANANDA a korai fajták érésidejével, de a középérésűek kimagasló termőképességével rendelkezik. Sikerességének záloga jó ütemű fejlődése és egészséges, gyorsan záródó állománya, ami eltérő környezeti feltételek között is nagy, biztonságos és versenyképes produktivitást eredményez. Portfóliónk legújabb tagjára, a KOPERNIKUS-ra pedig azért vagyunk különösen büszkék, mert termése különleges minőségű, hiszen kimagasló ProFat-értékű és azon belül kiugró fehérjetartalmú. Vele tehát a stabil termőképesség mellett a speciális minőségű alapra építő piaci környezet elvárásai is biztonsággal teljesíthetők.

A SAATEN-UNION meghatározó szójafajtáinak minőségi paraméterei
A SAATEN-UNION meghatározó szójafajtáinak minőségi paraméterei

A SAATEN-UNION teljesen megújult szójaportfóliójának tagjaival – a környezeti feltételeket figyelembe véve – sikeresen szervezhető az árumagtermelés, amit a gombaölő szerrel csávázott és oltóanyaggal kezelt, hazánkban előállított minőségi vetőmag is garantál. Kérjük, ne feledje, hogy szójavetőmagjaink 3 millió magot tartalmazó MaxiPack kiszerelésben kerülnek forgalomba.

Varga Gábor
termékfejelsztési vezető