Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Tavaszi fajtakínálat 2024
Őszi hibrid- és fajtakínálat 2023
viterra® 2023
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Összes katalógus

Takarmányborsó: az alternatív fehérjetakarmány

A hazai fehérjenövények közül a szója mellett a szárazborsónak van a legnagyobb jelentősége a fehérjeprogramokhoz illeszkedő, jövedelmező növénytermesztés terén.

A szárazborsó használatával olyan szójamentes takarmányozási receptúra állítható össze, amellyel megalapozható a külső hatásoktól számos ponton függetlenített és kiszámíthatóbb takarmányozási rendszer, továbbá az abrakfogyasztó állatok biológiailag értékes fehérjeellátása. Saját gazdaságon belüli termesztésével pedig ez a költséghatékonyabb abrakalapanyag – a vetésforgóra gyakorolt pozitív elővetemény-hatásával – további mérhető hasznot képes hozni.

Alternatív fehérjetakarmány céljára tavaszi szárazborsó fajtáinkat ajánljuk. A korai vetésidő betartásával és magas fokú agroökológiai alkalmazkodóképességgel rendelkező fajtáink használatával biztosítható a bőséges termés és a könnyű betakaríthatóság.

SALAMANCA

Sárga magvú, nagy termőképességű, magas fehérjetartalmú borsó, kiemelkedő állóképességgel. A SALAMANCA fajta termésstabilitásával évek óta bizonyítja megbízhatóságát hazánkban és Európa számos táján. A teljes növényállomány az erős kacsoknak köszönhetően nagyon jól összekapaszkodik, így betakarítása veszteségektől mentes. Étkezési és takarmány célú alapanyagnak egyaránt hasznosítható.

ASTRONAUTE

Az ASTRONAUTE szemtermése korai és értékes fehérjeforrás, mely a növények jó állóképességéből adódóan ütemesen és veszteségektől mentesen betakarítható. A fajta az európai fajtajegyzékbe 2014-ben került fel, vetésterülete azóta – kifejezetten stabil évjárati termőképességének köszönhetően – számos országban dinamikusan növekszik. Napjainkban a német, a lengyel és a cseh köztermesztés meghatározó fajtája. Jó stressztűrő és adaptálódóképességének köszönhetően létjogosultsága a hazai termesztésben is növekszik.

Az ASTRONAUTE erőteljes elágazásokban gazdag szárat, könnyen és jól funkcionáló, gyökérgümőkben gazdag gyökérzetet fejleszt. A fajtát jó ellenálló képesség jellemzi a borsólisztharmat és borsóperonoszpóra kórokozóival szemben. Az ASTRONAUTE valóban kirobbanó produktivitású fajta, hiszen relatív korán kezdi, és hosszan tartja a virágzást, így megteremtve a nagyszámú hüvelykötődés alapjait. Pergésre nem hajlamos hüvelyekkel rendelkezik, melyek a betakarítás kezdetére világosbarnára színeződnek. Ekkorra a szemek 16–19%-os szemnedvesség-tartalmúak, azaz valódi teljes érésben vannak, és a fajtára jellemző módon sárgára színeződnek. Gabonafélék magjával megfelelő arányban keverve az ASTRONAUTE szárazborsó kiemelkedő biológiai értékű tápanyagforrást képes biztosítani az abrakfogyasztó állatok számára. A magvak emészthetősége kifejezetten jó, hiszen azok tripszininhibitor-aktivitása nagyon alacsony, ezért ez a borsó is meghatározó és alternatív fehérjeforrásként lehet jelen a takarmányozásban. Szalmája jól begyűjthető, és ugyancsak értékes takarmányforrás.

Az ASTRONAUTE borsó elővetemény-értéke kiváló, mert korán lekerül a termőföldről, amelyet felvehető nitrogénben gazdagít, jó kultúrállapotban hagy vissza és gyökérzetével egyben könnyen művelhetővé is tesz.

Varga Gábor
termékfejlesztési vezető