Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Tavaszi fajtakínálat 2020
Hibridkalászosok 2019
Őszi fajtakínálat 2019
HySEED 2019
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Összes katalógus

JÁRÓBÚZÁK – A legjobb megoldás a késői vetésekhez

Jelentős az igény a kukorica elővetemények jellemzően késői betakarítása után vethető, széles vetésidő periódussal rendelkező stabilan teljesítő búzafajták iránt. Nem csoda, hogy számos gazdaságban felértékelődött a megkésett vetésekre alkalmas, a vetésidő tekintetében nagy rugalmasságot biztosító, jó minőségű termést adó járó jellegű búzák szerepe.

A SAATEN-UNION járóbúzáinak jellemzője, hogy nincs vernalizációs igényük a termésképző elemek differenciálódásához, ezért normál, megkésett őszi, de akár téli vagy éppen igen kora tavaszi vetésekben is sikerrel alkalmazhatóak. A megfelelő őszi és tavaszi búza vonalak szelektálásával és keresztezésével előállított SAATEN-UNION járóbúzák egyesítik magukban a két eltérő növekedési típus előnyeit.

Télállóságuk nagyon jó, a fejletlenebb állapotban kapott téli fagy vagy kora tavaszi hideghatás sem okoz termésdepressziót. Ezáltal a hagyományos őszi búza és tavaszi búza közötti fajtatípusként olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik akár a késő őszi – például cukorrépa vagy kukorica után – vagy a nagyon korai (tél végi, kora tavaszi) vetést egyaránt.

A járóbúzák vetésidejét az október közepe - március vége közötti időszakra lehet időzíteni. Ez lehetővé teszi egyrészt a munkacsúcsok széthúzását, másrészt kedvezőtlen őszi vetési körülmények esetén is nagy termésbiztonságot garantál. A betakarított termés minősége jellemzően a legszigorúbb malmi igények kielégítésére is alkalmas.

Az ebben a szegmensben széles körben elterjedt LENNOX mellé már a tavalyi vetési szezonban megérkezett a GRANUS fajtánk, mely a produktivitás és a minőség szempontjából is kiváló alternatíva valamennyi összetett vetésszerkezettel és ezáltal sokszor megkéső búzavetésre kényszerülő gazdaság számára.