Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Hibridkalászosok 2019
Őszi fajtakínálat 2019
HySEED 2019
Tavaszi fajtakínálat 2019
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Hibridkalászosok 2018
Őszi fajtakínálat 2018
Hibridbúza technológiai ajánlások
Viterra 2018
Összes katalógus

JÁRÓBÚZÁK – A legjobb megoldás a késői vetésekhez

Jelentős az igény a kukorica elővetemények jellemzően késői betakarítása után vethető, széles vetésidő periódussal rendelkező stabilan teljesítő búzafajták iránt. Nem csoda, hogy számos gazdaságban felértékelődött a megkésett vetésekre alkalmas, a vetésidő tekintetében nagy rugalmasságot biztosító, jó minőségű termést adó járó jellegű búzák szerepe.

A SAATEN-UNION járóbúzáinak jellemzője, hogy nincs vernalizációs igényük a termésképző elemek differenciálódásához, ezért normál, megkésett őszi, de akár téli vagy éppen igen kora tavaszi vetésekben is sikerrel alkalmazhatóak. A megfelelő őszi és tavaszi búza vonalak szelektálásával és keresztezésével előállított SAATEN-UNION járóbúzák egyesítik magukban a két eltérő növekedési típus előnyeit.

Télállóságuk nagyon jó, a fejletlenebb állapotban kapott téli fagy vagy kora tavaszi hideghatás sem okoz termésdepressziót. Ezáltal a hagyományos őszi búza és tavaszi búza közötti fajtatípusként olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik akár a késő őszi – például cukorrépa vagy kukorica után – vagy a nagyon korai (tél végi, kora tavaszi) vetést egyaránt.

A járóbúzák vetésidejét az október közepe - március vége közötti időszakra lehet időzíteni. Ez lehetővé teszi egyrészt a munkacsúcsok széthúzását, másrészt kedvezőtlen őszi vetési körülmények esetén is nagy termésbiztonságot garantál. A betakarított termés minősége jellemzően a legszigorúbb malmi igények kielégítésére is alkalmas.

Az ebben a szegmensben széles körben elterjedt LENNOX mellé már a tavalyi vetési szezonban megérkezett a GRANUS fajtánk, mely a produktivitás és a minőség szempontjából is kiváló alternatíva valamennyi összetett vetésszerkezettel és ezáltal sokszor megkéső búzavetésre kényszerülő gazdaság számára.