Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Hibridkalászosok 2019
Őszi fajtakínálat 2019
HySEED 2019
Tavaszi fajtakínálat 2019
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Hibridkalászosok 2018
Őszi fajtakínálat 2018
Hibridbúza technológiai ajánlások
Viterra 2018
Összes katalógus

SAATEN-UNION őszi kalászosok – több termés, nagyobb termésbiztonság

Hazánk adottságai kiválóak a kalászos gabonák termesztésére. Az egyre szárazabbá váló és olykor szélsőséges kontinentális klíma hatására napjainkban azonban a fajta- és hibridhasználatban a termőképességen túl a termésbiztonság és a betegség-ellenállóság is egyre inkább felértékelődik.

Az aszályos periódusok mellett az enyhe telek által kiváltott, erőteljesebb betegségnyomás, a kórokozók dominanciaviszonyainak változásai együttesen veszélyeztetik a hozamot és a jövedelmezőség fenntarthatóságát. A SAATEN-UNION nemesítői ezeket a hatásokat időben felismerték és a rájuk adható válaszokat a korszerű és a sokoldalú termékkínálatban, továbbá a területi képviselői hálózatnak köszönhetően szaktanáccsal együtt ajánlják a köztermesztés számára.

A termésbiztonság, a széles ökológiai alkalmazkodóképesség és a stressztűrés meghatározó szelekciós kritériumaink. A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként gyorsabban tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre, a SAATEN-UNION európai vizsgálati hálózata pedig biztosítja, hogy az ígéretes fajtajelöltek a lehető legszélesebb körű stresszvizsgálaton igazolják alkalmasságukat. Ezáltal sikerül a hazai termelők számára is évről évre jövedelmező termesztést biztosító fajtákat és hibrideket ajánlani, melyek köre a legújabb generáció képviselőivel idén is tovább bővül.

Az utóbbi évek szélsőségesen váltakozó évjáratai, valamint a gombafertőzésekkel és csapadékos betakarítási időszakkal terhelt idei év után bátran kijelenthetjük, búzafajtáink eredményei egyértelműen cáfolják, hogy a nem helyben nemesített fajták nem lennének alkalmasak a magyarországi termesztésre. Éppen ellenkezőleg: a versenytársakkal szemben egyértelmű termésfölényt, lényegesen jobb betegség-ellenállóságot, nagyobb termésbiztonságot és minőségstabilitást igazolt a SAATEN-UNION genetika.

A prémium malmi búza kategóriában Európa-szerte elismert GENIUS fajtánk további előretörése tapasztalható, köszönhetően annak, hogy a nagy termés és kiváló minőség egyedülálló kombinációja nagyon jó évjárat-stabilitással párosul. A hosszabb piaci múltra visszatekintő, nagy termőképességű szegmensben ismertté vált MULAN és CHEVRON fajtáink az idén is kiváló eredményeket értek el.

A középérésű ORTEGUS őszi búza fajtánk a nagy termőképességű malmi szegmensben egyre nagyobb vetésterületen bizonyít, mivel eltérő évjáratokban üzemi területen és hivatalos kísérletekben is évek óta megbízható teljesítményt nyújt.

A korai érésű, prémium minőséget biztosító CH COMBIN fajta dekoratív megjelenésű, szépen kitelt, jó hektolitersúlyú, piacos árumagterméssel jeleskedik az egész országban. Szálkás típus, így a vadveszélyes területeken is versenyképes. Jó hír, hogy a SAATEN-UNION portfóliójában középtávon egyre nagyobb számban várható a CH COMBIN fajtához hasonló, középkorai érésidejű malmi búzák megjelenése.

Ajánlatunk lefedi a teljes érésidő-intervallumot, amelyben az egyik legperspektivikusabb, 2014 szeptemberében állami elismerésben részesült, középkésői FRANZ fajtánkkal kapcsolatban igazán kedvezőek az üzemi termesztési tapasztalatok. Mindenből a legjobbat: nagy termésmennyiség párosul stabilan A2-es malmi minőséggel, kiváló állóképességgel és betegség-ellenállósággal.

Ebben a késői éréscsoportban idén üzemi területen is megjelenik az ETANA malmi búzánk. Kifejezetten egészséges, jól bokrosodó típus, amely a normál októberi vetésekhez ajánlott. Az észak-magyarországi és a dunántúli területeken kimagaslóan teljesítő, középérésű ATTRAKTION igazán terhelhető és sűríthető fajta, az intenzív körülmények között gazdálkodó és magasabb vetőmagnormát használó gazdaságok favoritja.

Így válik tehát teljessé a magas genetikai értékű – nagy termőképességű és malmi minőséget biztosító – fajták portfóliója a SAATEN-UNION hazai őszi búza kínálatában.

Többéves hazai tapasztalatok alapján ajánljuk a vetés időzítésével szemben a legrugalmasabban kezelhető járó jellegű őszi búzáinkat, hiszen a kukorica-elővetemények jellemzően kései betakarítása miatt a széles vetésidő-periódusú, stabilan teljesítő fajták iránt országszerte jelentős az igény. A széles körben elterjedt LENNOX mellé tavaly megérkezett a GRANUS, amely produktivitás és minőség szempontjából is kiváló alternatíva a megkésett búzavetésre kényszerülő gazdaságok számára.

A SAATEN-UNION elkötelezett a hibridizációs nemesítés iránt, amelyhez megalapozott termesztéstechnológiai javaslatokat fogalmazunk meg. Hibridbúzáink az előzetes eredmények szerint idén is bizonyították az üzemi táblákon, hogy megfelelő technológiával reális célkitűzés a stabil tíz tonnát akár jelentősen meghaladó termés és egyes hibridek esetében a malmi minőség egyaránt. Termesztésük sikerének kulcsa a következetes hazai termelői magatartás, évente több mint harmincezer hektáros vetésterületen. Ezzel a fémzárolt búzavetőmagok hazai piacán részesedésük tavaly elérte a 14%-ot. Nem véletlenül, hiszen a heterózishatás és a hagyományos fajtáknál nagyobb stressztűrés kiemelkedő és kiszámítható biztonságot nyújt. A technológiai fejlődést mutatja az alkalmazható vetőmagnormában történt változtatási lehetőség és az új hibridek jelentős területen történő elvetése egyaránt.

A legújabb generáció tagjai – HYBIZA, HYFI, HYWIN, HYLUX és HYSPEED – a kiemelkedő teljesítmény mellett már a minőség terén is további előrelépési lehetőséget tartogatnak. Így tehát termesztéstechnológiai javaslatunkkal együtt tovább erősödik a közkedvelt – HYSTAR, HYTECK, HYLAND – hibridbúza-portfólió.

A kisebb területen vetett őszi kalászosfajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó pozícióval rendelkeznek. Őszi árpában a LAVERDA a közelmúltig piacvezetőnek számított, 2015-ben már a feltörekvő ANTONELLA fajtánknak adta át pozícióját. Ősszel pedig megérkezik egy igazi „nagyágyú”, az SU ELLEN fajtánk is, amely immár nagy területen jeleskedhet. Az SU ELLEN Európa-szerte robbanásszerűen terjed, köszönhetően annak, hogy a korszerű agrotechnika és a legújabb genetika kombinációjával kiváló terméseredményeket és magas jövedelmezőséget érhetünk el vele.

A piacos őszi vetésű söripari fajták között Európa-szerte jegyzett MALWINTA kétsoros fajta hazánkban immár második éve jól teljesít termőképességének és kiemelkedő malátázási paramétereinek jóvoltából.

A WINTERGOLD őszi durumbúza a durumtermesz-tés gazdaságosságát javítja, különösen száraz körülmények között. A tavaszi durumokkal összevetve jóval nagyobb termés és termésbiz-tonság jellemzi, hasonlóan jó minőségi paramé-terek mellett. Kiváló termőképessége, jó télálló-sága, középkorai érése és magas szintű minőség-stabilitása is a versenytársak elé helyezi a fajtát.

Tritikáléink közül az új generációt képviselő SU AGENDUS a 2015. évi piaci bevezetését kimagasló teljesítménnyel, valamennyi versenytársát megelőzve alapozta meg a hivatalos kísérletekben.

Őszi rozsban is kézzelfoghatóvá váltak a kalászosok hibridizációjának előnyei. Ráadásul az SU PHÖNIX, SU MEPHISTO és SU SANTINI hibrid rozsok a klasszikus szemeshasznosítás mellett tömegtakarmány-ként is alternatívát nyújtanak a tavaszi szenázstermeléshez, akárcsak a PROTECTOR és az idén megjelenő TRAKTOR fajtarozs. Az április végi betakarítással biztosítható a kiváló minőségű tömegtakarmány, a kritikus, aszályos időszakok elkerülésével pedig növekszik a takarmánybázis biztonsága, és a május eleji vetéssel a terület ismét hasznosításba vonható.

A SAATEN-UNION célja a jövőben is a következő: több termés, nagyobb termésbiztonság. Még változó, sokszor szélsőséges körülmények között is.

Blum Zoltán Varga Gábor
ügyvezető termékfejlesztési vezető