Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Tavaszi fajtakínálat 2022
HySEED 2021
Őszi fajtakínálat 2021
viterra® 2021
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Összes katalógus

Fajtaleírás

Hibridbúza
Fajtaleírás: rövid részletes

HYXPERIA


  • közép-korai hibrid kiegyenlített fejlődési és bokrosodási adottságok 
  • kiemelkedő kalász fuzáriózis ellenálló képesség, jó általános kórtani ellenálló képességgel kombinálva 
  • Kelet-Közép és Dél-Nyugat Európa klimatikus adottságaihoz jól alkalmazkodó típus
A HYXPERIA új búzahibrid a kalászolás és érés idő tekintetében is egy valódi közép-korai típus. Ennek megfelelően alkalmas azokra a területekre ahol a búzahibridek közül a hozzá hasonló tenyészidő adottságokkal bíró HYSTAR, HYFI és HYWIN búzahibridekkel jók a tapasztalatok és eredményes hibridbúza termelés folytatható.
Mindezek a jellemzők egyéb meghatározó agronómiai tulajdonságaival karöltve valóban utat nyitnak számára Európa szárazodásra hajlamos, kiegyenlítetlen klímájú területeinek meghódítására. Hiszen tapasztalataink szerint nagyon változatos körülmények közepette is rendre bizonyítja azt, hogy kiegyenlített bokrosodási potenciállal rendelkezik, erőteljes gyökérzetet fejleszt és kórtani szempontból is kifejezetten stabil búzahibridként fejlődik a legstresszesebb körülmények ellenére is.

A legújabb hibridbúza generáció tagja, melynek köszönhetően a produktivitás, kiegyenlített termőképesség, malmi minőség és a leghatékonyabb termelés eszköze.

A korai és a normál (szeptember 20.- október 5.-ig) vetésidőt preferáló genotípus, mely annak köszönhető, hogy a búzahibridek szortimentjét figyelembe véve átlagos fejlődési dinamikával jellemezhető hibrid.

A HYXPERIA kiváló tápanyag reakcióval rendelkezik, mely ráfordítást a középkötött adottságú talajokon képes legjobb hatékonysággal hasznosítani, az árumag termelés során meghálálni.

Átlagos méretű kalászaiban rendszeresen magas ezerszem tömegű és kimagasló hektoliter súlyú malmi paramétereket hordózó piacos árumag terem. Kórtani szempontból megbízható búza hibrid, hiszen levélegészségi állapota az egész tenyészidőszakban bizakodásra ad okot, ennek megfelelően jó partnere azon termelési eljárásoknak ahol az alacsonyabb gombaölő szer ráfordítás a búza-termesztésben meghatározó cél. Sárga rozsda, szeptóriás levélfoltosság és kalász fuzáriózis ellenálló képessége kiváló, vörös rozsda toleranciája jó-közepes.

Mindez a kórtani csomag azt is lehetővé teszi, hogy akár siló vagy korai betakarítású szemes kukorica elővetemény után hasznosítsuk segítségével a területet. A növények szalmája közepes erősséggel bír, ezért különösen nagy termelési intenzitású helyeken a kora tavaszi kíméletes szárrövidítést állománya meghálálja.


 Fajtajellemzők
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +

---- = alacsony/korai/egyenes , ++++ = magas/kiváló/bókoló

kalászolás
érés
télállóság
szárazságtűrés

TERMÉSFELÉPÍTÉS
kalász szá / m2
ezermagtömeg
magszá / kalász

MINŐSÉG
esésszám
Zeleny szediment.
fehérjetartalom
sikértartalom

VETÉS
javasolt vetésidő
szeptember 20. - október 5.
vetési norma
szeptemberi vetésben 1,2 millió mag/ha; októberi vetésben 1,5 millió mag/ha

ÁLLOMÁNYJELLEMZŐK
növénymagasság
állóképesség
szárcsökkentő használata
az intenzitás és a körülmények függvényében javasolt

BETEGSÉG ELLENÁLLÓSÁG
lisztharmat
fuzárium
DTR
szeptóriás levélfoltosság
rozsda

rechtsinfo