Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Tavaszi fajtakínálat 2024
Őszi hibrid- és fajtakínálat 2023
viterra® 2023
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Összes katalógus

SURAJA – az ütőképes szójafajta az eredményes gazdálkodás alapja

A szójatermesztés sikerének egyik kulcsa a szakmailag megalapozott– a termőhelyi adottságokhoz illeszkedő – fajtaválasztás.

Vitathatatlan, hogy a fajtaválasztás során a tenyészidő fontos kérdés, amit a termőhely földrajzi elhelyezkedése alapvetően befolyásol. Fontos, hogy a megfelelő tenyészidejű fajta a megfelelő termőhelyre kerüljön annak érdekében, hogy a terméspotenciálját maximálisan ki tudjuk használni. A SAATEN-UNION Hungária Kft. szójaajánlatában több korszerű fajta található, amelyek közül a SURAJA-t a számára kedvező termőhelyekre választva, képesek lehetünk a legnagyobb hozamok elérésére. A jól hangzó alapinformációk birtokában jogosan merül fel a kérdés: mit tud adni a SURAJA fajta? Mely területeken ajánlott a szójavetésekben számolni vele? Kinek való ez a genotípus?

Kimagasló hozamok modern köntösben

A SURAJA fajta a korszerű nemesítés eredménye, amit jól igazolnak azok a termőképességben és beltartalomban stabilan megnyilvánuló tulajdonságok, melyek eredője a fajta 2022. évi sikeres hazai regisztrációja és az ezt követően született nagyüzemi termesztési eredményei. Magtermése a 2021. és a 2022. évek összesített átlagában, tehát egymástól gyökeresen eltérő évjáratokban 4,09 t/ha volt. Ezzel a NÉBIH-vizsgálatok korai éréscsoportjában a legjobb évjárat-stabilitást mutató, csúcshozamot produkáló fajtának bizonyult. A minőségi jellemzői is kiemelkedőek: olajtartalma átlagosan 22,3%, fehérjetartalma átlagosan 38,0%. Ezek az értékek jelentősen meghaladják a sztenderd fajták hasonló adatait, és a termőképességgel együtt rámutatnak a magas minőségű árualap előállításának lehetőségeire is.

SURAJA szójafajta a hédervári üzemi kísérletben (45 cm sortáv, 550 ezer növény/ha). Forrás: SAATEN-UNION Hungária Kft., termékfejlesztés (Hédervár, 2022. 09. 02.)

SURAJA szójafajta a hédervári üzemi kísérletben (45 cm sortáv, 550 ezer növény/ha). Forrás: SAATEN-UNION Hungária Kft., termékfejlesztés (Hédervár, 2022. 09. 02.)

Kiváló agronómiai adottságok

A SURAJA termesztési adottságai, a növény felépítése egyaránt kedvező, ami a gyakorló gazdálkodók számára a fajtával és a felhasználhatóságával kapcsolatban a hosszú távú bizalom egyik alappillérét jelenti. Állóképességének köszönhetően állománya jól kezelhető, féldeterminált növekedési típusa lehetővé teszi a dupla gabona- és akár a 45,0-50,0 cm-es sortávon történő termesztést is. A szójában elterjedt gyomirtó szeres kezeléseket jól tűri, a kritikusnak számító hatóanyagokkal szemben toleráns.

A SURAJA a hagyományos, ökológiai vagy biotermesztési rendszerekhez egyaránt javasolt fajtatípus, mivel egészséges, alacsony növényvédőszer-igényű, továbbá szélesebb sortávon is termeszthető, ami lehetővé teszi a mechanikai gyomszabályozást. 125-130 napos tenyészidejének köszönhetően az ország jelentős részén érésgyorsítók használata nélkül beérik, pergésre nem hajlamos fajtaként jó hüvelystabilitással, veszteségektől mentesen és költséghatékonyan szeptember második felében betakarítható. Ez a tulajdonsága az őszi kalászosok kiváló előveteményévé teszi.

Kedvező adottságú és a dinamikus érést biztosító termőhelyekre ajánlott

A SURAJA tenyészideje alapján az ország egész területén vethető. A költséghatékony szójatermesztés fontos tényezője a hüvelyek és benne a magok relatív korai természetes beérése. Ezeket a feltételeket elsősorban a nyíltabb, jól átszellőző, aszályra kevésbé hajlamos termőhelyek biztosítják. Ezekkel a SURAJA szója számára kedvező mikroklimatikus adottságokkal, az átlagosnál mélyebb termőréteggel elősegíthetjük a fajtában rejlő üzemi szintű 4,0-5,0 t/ha-os terméspotenciál megvalósítását. A SURAJA-t mindezeket figyelembe véve a Dunántúl azon területein javasoljuk vetni, ahol a felsorolt feltételek teljesülnek. Az erősen erdősült és dombvidéki szántóterületekkel tarkított térségekben is jól terem, de ott a betakarítása október első harmadában várható. Az Alföld szójatermesztésre alkalmas területein szintén remekül érzi magát, érésideje alapján kiemelten a Duna melléki, dél- és délkelet-alföldi, valamint észak-alföldi térségekben dolgozzunk vele.

SURAJA: az eredményesség és stabilitás képviselője

A fajtával kapcsolatos tapasztalatok és ajánlások tükrében meggyőződésünk, hogy a SURAJA hozamai magas színvonalon képesek biztosítani a modern szójatermesztéssel kapcsolatos elvárásokat. Élve a fajta által biztosított előnyökkel válassza bizalommal termelési céljainak elérése érdekében. Hiszen a siker egyik meghatározó eleme a technológiában a következetes és tudatos fajtaválasztás. Éljen a SURAJA adottságaival, és használja ezt a fajtát annak érdekében, hogy a gazdálkodása eredményes és kifizetődő legyen!

Varga Gábor

termékfejlesztő