Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Oszi Hibrid - es fajtakinalat 2023
viterra® 2023
Tavaszi fajtakínálat 2023
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Hibridbúza technológiai ajánlások
Összes katalógus

Áttörés az árpa sárga törpülés vírusával szemben

Különösen a korai vetésekben okoz gondot a betegség, amelynek jelentős terméscsökkentő hatása van.

A napjainkban már közhelynek számító klímaváltozás és az elmúlt években tapasztalt növényvédő szer hatóanyag kivonások, illetve a tartamhatású rovarölő készítmények kínálatának drasztikus csökkenése komoly kihívás elé állította az őszi kalászos gabonaféléket, elsősorban az őszi árpát és őszi búzát termesztőket. Különösen a korai vetést preferálókat, hiszen ebben az új helyzetben az őszi állományokat jelentősen veszélyeztetheti a szívó kártevők által terjesztett törülést okozó vírusok fertőzése. Az egyik legelterjedtebb és legjelentősebb kártételre képes ágens az árpa sárga törpülés vírusa, mely elsősorban levéltetvek közvetítésével kerül be a fiatal növényekbe.

A fertőzés jelei sokszor csak hónapokkal később, a tavaszi indulást követően válnak láthatóvá: a levelek sárgás-vöröses elszíneződést mutatnak, a növény növekedése leáll, mivel a fertőzés hatására a tápanyagellátása beszűkül, esetleg teljesen összeomlik. A gyökérzet és a levelek fejlődése erősen visszamarad, ha a növény egyáltalán képes kalász létrehozására, annak mérete, illetve az abban található szemek száma is jelentősen elmarad az egészséges egyedekétől. A fertőzés az állományokban lehet foltszerű, de sok esetben az egész területet érintheti, az okozott gazdasági kár mértéke a néhány százaléktól a teljes árbevétel-kiesésig terjedhet.

Tekintettel arra, hogy a klímaváltozás következményei a jövőben tovább erősödhetnek, és a hatékony védekezés lehetőségei is beszűkültek, kiemelkedő jelentőségű, hogy a SAATEN-UNION szakembereinek a legkorszerűbb kutatási és növénynemesítési technológiák felhasználásával ugyan, de mégiscsak klasszikus nemesítési eljárásokkal sikerült olyan sárgatörpeség-vírussal szemben ellenálló fajtákat létrehozni, amelyeket a termelők már napjainkban eredményesen tudnak felhasználni. Az ilyen típusú fejlesztéseknél több kihívással is szembe kell nézniük a nemesítőknek: egyrészt meg kell találni azt a rezisztenciaforrást, mely hatékony védelmet nyújt a mindenkori fertőzéssel szemben, másrészt az így előállított új, rezisztens fajták teljesítményének (termőképesség, termésstabilitás, agronómiai tulajdonságok) természetesen versenyképesnek kell lennie a piacon elterjedt, termelők által is közkedvelt hagyományos, azaz nem rezisztens fajtákéval.

A nemesítők etióp árpatájfajtákat kutatva azonosították az Ryd2 gént, mely az új fajták rezisztenciatulajdonságait biztosítja. A tulajdonság lényege itt is az, mint sok más rezisztencia esetében, hogy bár a fertőzés megtörténik, a növényen látványos tünetek és élettani változások nem alakulnak ki, és terméscsökkenés sem jelentkezik. Ráadásul a legfrissebb tudományos kutatások szerint a vírusrezisztens fajták egyébként fertőzött egyedei kevésbé vonzóak az újonnan betelepülő levéltetvek számára, mint a hagyományos fajták fertőzött példányai. Azaz a vírusrezisztens fajták használata a vírus további terjedésének mértékét, valamint kockázatát is csökkenti.

A SAATEN-UNION nemesítőinek köszönhetően ma már rendelkezésre áll az említett vírusrezisztencia-génnel felvértezett fajták választéka, ami a gyakorlatban jól működő megoldást kínál az őszi árpa sárga törpülését okozó növényvirológiai problémára.

Az idei év tavaszán az országban több helyen is felbukkantak az árpa és búza törpülés vírusok tünetei. Ajánljuk figyelmébe SENSATION és PARADIES őszi árpa fajtáinkat, melyek legfontosabb tulajdonsága, hogy ellenállnak a törpülést okozó vírusoknak. SENSATION fajtánk multirezisztens, nem csak a törpülést okozó vírusokkal szemben, de a mozaikvírusok ellen is (BaYDV =árpa sárga törpülés vírus+BaYMV=árpa sárga mozaik vírus+BaMMV=árpa enyhe mozaik vírus rezisztencia).

Sikeres termesztést kívánunk!

Varga Gábor

termékfejlesztő