Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Tavaszi fajtakínálat 2024
Őszi hibrid- és fajtakínálat 2023
viterra® 2023
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Összes katalógus

Előrejelzésre alapozott őszi védekezés a gabonafélék vírusvektor rovarkártevőivel szemben

I. Helyzetértékelés, tények

Az elmúlt néhány évben előfordult, hogy már ősszel erős levéltetű fertőzés alakult ki mind őszi búza, mind őszi árpa vetésekben, melynek nyomán erőteljesen sárgultak az állományok.

Ezt a jelenséget nemcsak a levéltetvek szívogatása okozta, hanem több esetben az általuk (és a kabócák által is) terjesztett sárga törpülés vírus is. Napjaink időjárása is hajlamosító hatást gyakorol, tehát az ilyen típusú károsítások kialakulásának idén is jelentős a kockázata.

Termésméréses vizsgálatok alapján igazolható, hogy jelentős termésveszteséget okoz a vírusfertőzés – ami egy alattomos károsító – hiszen a rovarátvitel (vektor) nyomán a vírusos jellegű károsítás mértéke csupán tavasszal válik érdemben láthatóvá. Ekkor már a kialakult fertőzés a növényben nem gyógyítható, ezért a terjesztésben részt vevő vektorok figyelemmel kísérése és szakszerű gyérítése jelent érdemi megoldást már az őszi időszakban.

A vírusfertőzés elleni védekezés alapja az egyes évjáratokban már ősszel is tömegesen károsító vektorként számon tartott rovarok – levéltetvek, kabócák – elleni hatékony őszi rovarölő szeres kezelések elvégzése.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy az inszekticides (rovarölő szeres) vetőmagcsávázás betiltása, a károsítók éghajlati változásokkal összefüggésbe hozható dominancia viszonyainak átalakulásai a tábla szintű előrejelzésekre alapozott (sárga ragacslapos módszer, rendszeres és alapos állománymustra) őszi állomány szintű növényvédelem szükség szerinti és kellően hatékony súlyát és létjogosultságát tovább növeli a termesztés-technológiákban.

A hatékony növényvédelem alapja tehát kiemelten ebben az esetben is a TÁBLASZINTŰ, RÖVIDTÁVÚ ELŐREJELZÉS => SZIGNALIZÁCIÓ eszközeinek alkalmazása, továbbá a hajlamosító tényezők figyelembevételével rendszeres és körültekintő állománymustra elvégzése javasolt.

II. Hajlamosító tényezők

  • korai vetés (szeptember)
  • alacsony vetőmagdózis, tág térállású fiatal állomány (1,2-1,5 Mmag/ha)
  • kockázatot fokozó, vírusvektorok által kedvelt kultúra szomszédsága (pl. kukorica,lucerna, vöröshere, gyümölcsösök)
  • gyomosodott, pihentetett táblák, erdősávok közelsége
  • hosszú, mérsékelten meleg, száraz és elnyúló őszi idő (kései és több ütemben megvalósuló vírusvektor betelepülések)
  • fagymentes őszi időjárás
  • tápanyaghiány miatt vontatottan fejlődő állomány

III. Előrejelzési módszer (sárga ragacslap), rendszeres állománymustra

  • A károsítók feltárása a védekezés szervezés szempontjából elengedhetetlen az őszi időszakban. Javasolt a RENDSZERES és ALAPOS ÁLLOMÁNYMUSTRA a HAJLAMOSÍTÓ TÉNYEZŐK FÜGGVÉNYÉBEN!

  • Tábla szélétől befelé haladva megfigyelés elvégzése a lehetséges (vírus) vektorok feltérképezését megcélozva, a növények levélfonáki oldalát is szemlélve, levéltetvek természetes ellenségeinek (katica fajok) vagy azok élettevékenységeit kísérő egyéb rovarok (hangyák) feltárása. TÁBLASZINTŰ (HELYI) RÖVIDTÁVÚ SZIGNALIZÁCIÓ – MINDENRE KITERJEDŐ FIGYELEMMEL – MINDEN LEHETSÉGES ESZKÖZZEL!

  • A sikeres védekezésszervezés során a figyelemfelkeltés, a könnyen áttekinthető- és értelmezhető előrejelzési megoldások meghatározóak. Ezért a SAATEN-UNION Hungária Kft. a területi képviselő és szaktanácsadói csapatának segítségével a vetett hibridbúza és a hibridárpa területeket megcélzó aktuális technológiai javaslatok mellett a vektorok előrejelzését megkönnyítő SÁRGA RAGACSLAP (HySEED vírusvektor előrejelzést segítő) termelői csomag átadásával (akár közös kihelyezésével) segíti az aktuális és szükséges növényvédelmi munkálatokat.

  • Ne feledjük, egy-egy 10 ha-os tábla fertőzési szempontból veszélyeztetettebb pontjára, a növényállomány aktív levélzetének magasságában tartópálcára kihelyezett SÁRGA RAGACSLAP (1 pár/10 ha-os tábla) és annak állománymustrával egybekötött rendszeres ellenőrzése HASZNOS SEGÍTSÉG A SZÁNTÓFÖLDÖN!
  • FIGYELEM! A ragacslapok mindaddig használhatóak, amíg a ragadós felületen van megtapadásra alkalmas szabad terület. Nagy kártevőnyomás esetén illetve hosszúra nyúló veszélyességi időszakban további előrejelzési célzattal friss eszközök kihelyezése javíthatja a megfigyelések pontosságát, a betelepülések ütemének továbbá beavatkozások indokoltságának és időzítésének meghatározását! A műanyag alapú elhasznált és megtelt lapok begyűjtése környezetvédelmi szempontból a fagyokkal tarkított nyugalmi időszakban javasolt.
  • A rendszeres MEGFIGYELÉS és NÖVÉNYVÉDELMI SZAKTANÁCS IGÉNYLÉSE továbbá a SZAKSZERŰ BEAVATKOZÁS SZERVEZÉSE, a termelő partnerek felelőssége. Az előrejelzések alapján és az így szerzett tapasztalataink segítségével szakmailag megalapozott esetekben éljünk a rovarölő szeres állományvédekezések lehetőségeivel kiemelten, már az őszi időszakban is. Tegyük mindezt a célszervezetekre (levéltetű, kabóca) megfelelő hatékonyságú rovarölő szerek felhasználásával a legjobb aktivitás elérése érdekében úgy, hogy a növényállomány fenológiai állapotát is figyelembe vesszük (hatáskifejtés elősegítése, tartamhatás biztosítása)!

IV. Összegzés

  • Mi Önnel közös munkában, szoros és lehetőleg szakmai alapon szervezett partneri kapcsolatokban gondolkodunk. Kérjük, konzultáljon cégünk szakértőivel, vegye igénybe területi képviselőink szakmai segítségét és igényelje meg bizalommal az előrejelzést segítő eszközt (HySEED sárga ragacslap termelői csomag) kollégáinktól.
  • Kérjük, hallgassa meg kalászosokkal kapcsolatos termelési szaktanácsunkat, fogadja kellő nyitottsággal fajtáinkkal és kalászos hibridjeinkkel kapcsolatos speciális javaslatainkat és éljen az előzőekben bemutatott és felajánlott előrejelzési módszer (sárga ragacslap) által biztosított lehetőségekkel.
  • Megfigyeléseink szerint az említett károsítók eltérő mértékben ugyan, de idén is jelen vannak állományaink környezetében, tehát a figyelmesség fontos tényező az elvárt sikerek elérésében. A sárga ragacslapok kihelyezése és az alapos állományszemlék elvégzése még nem késő, nem feleslegesen befektetett energia, hanem az elvégezhető hasznos szakmai munka része!


Aktív együttműködésre alapozott, megfigyeléseken és tudás alapon szervezett sikeres gazdálkodást, károsítóktól mentes eredményes őszi búza és őszi árpa termesztést kívánunk!


Varga Gábor
termékfejlesztési vezető