Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Hibridkalászosok 2019
Őszi fajtakínálat 2019
HySEED 2019
Tavaszi fajtakínálat 2019
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Hibridkalászosok 2018
Őszi fajtakínálat 2018
Hibridbúza technológiai ajánlások
Viterra 2018
Összes katalógus

SAATEN-UNION. Égbe szökő hozam

A SAATEN-UNION kukoricavetőmag-kínálata az idei szezonban, 2018-ban két olyan hibriddel bővült, amely már a cég hosszú fejlesztések eredményeként megújult kínálatát tükrözi, a megdöbbentően magas terméseredményeket ötvözve a kifejezetten alacsony víztartalommal. És ebből a különleges sorozatból már a következő három hibrid is elérhető.

Korunk egyre szélsőségesebb időjárása – a kukorica vetése előtt és vegetációs idejében hektikussá váló csapadékeloszlás és az extrém hőmérsékleti különbségek –, valamint a termőterületek kultúrállapotának változása komoly kihívások elé állítja azokat a gazdákat, akik a szántóföldi termesztésnek szentelték életüket. Ezekre a kihívásokra kínálnak megoldást a SAATEN-UNION nagymértékben megújult kukoricavetőmag-portfóliójában rendelkezésre álló hibridek, amelyek a korábbiaknál korszerűbb genetikai vonalból származnak.

Portfóliónk új tagjai olyan kísérletsorozaton kell, hogy megfeleljenek a modern kukoricahibridekkel szemben támasztott követelményeknek, melyet Európa több országában végeznek, és bizonyosságot ad számunkra arról, hogy a lehető legmagasabb termésstabilitással rendelkező hibrideket tudjuk a hazai kukoricatermelés szolgálatába állítani. A kísérletsorozatban 9 ország – Németország, Franciaország, Bulgária, Románia, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Lengyelország és Magyarország – 15 kísérleti helyszínének átlagát figyelembe véve a REPLIK (FAO 380) nevű, új kukoricánk kimagasló eredménnyel szerepelt a 2018-as évben is.


A REPLIK rendkívüli alkalmazkodóképességét a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez megerősítette továbbá, hogy a Magyar Kukorica Klub 2017-es Top 20 kísérleteiben a kilenc magyarországi kísérleti terület összességében a korai csoportban első helyezést ért el, valamint az IKR Agrár Kft. 2018-ban nyolc helyszínen beállított, mezoparcellás kísérleteit is megnyerte. A REPLIK-ben rejlő genetikai potenciált igazolja a nyugat-zalai Nován, a Horváth Családi Gazdaság fajtasorában 2018. szeptember 23-án betakarított elképesztő, 20,6 t/ha termés is 16% szemnedvesség mellett, ami 14%-ra szárítva is 20,1 t/ha-os eredményt jelent!

Ezek az eredmények is bizonyítják, hogy mind a csapadékmennyiség, mind pedig az aszályos napok számát tekintve egymástól gyökeresen eltérő évjáratokban kiugróan magas termést adó REPLIK rendkívül jól alkalmazkodik a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez.

Fontos kiemelnünk a hibrid rendkívüli vízleadási dinamikáját, aminek köszönhetően a kiemelkedő terméspotenciál mellett minimalizálhatók a gazdák szárítási költségei, így magasabb profithoz juttatva partnereinket. A termesztéséhez szükséges vetőmagot ráadásul kizárólag hazai előállításból tudja a SAATEN-UNION a magyar gazdák számára biztosítani, így garantálva a kiemelkedő minőségű szaporítóanyagot.

A REPLIK-kel egy időben vezettük be JUDOKA (FAO 340) nevű kukoricahibridünket, amelyet kifejezetten a hazai, intenzív körülmények közé ajánlunk kedves partnereinknek. A vékony, ám stabil szárú és erős gyökérzetű, korán betakarítható kukorica után kevés szármaradvánnyal kell megbirkózni a hibridbúzavetések előtt.

A 2019-es szezonra ráadásul a SAATEN-UNION további új kukoricahibridekkel bővíti kínálatát. A PIAFF (FAO 320) koraisága ellenére későbbi vetélytársait is felülmúló terméspotenciállal rendelkezik. Ehhez társul dinamikus korai fejlődési erélye, rendkívüli szárstabilitása és szembetűnő zöld száron érése. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a legtöbb új kukoricahibridünkhöz hasonlóan jól helytáll a hazánkban egyre gyakrabban előforduló szélsőséges időjárási körülmények között is.

Portfóliónk új tagjai a BADIANE (FAO 360) és az ELDACAR (FAO 430) is. A BADIANE minden tekintetben megfelel a korszerű kukoricahibridekkel szemben támasztott magas elvárásoknak habitusából, kimagasló termőképességéből és vízleadó képességéből adódóan, mely fontos tulajdonság a betakarítás tervezhetősége szempontjából.

Az ELDACAR (FAO 430) pedig azoknak a gazdáknak nyújthat kiváló alternatívát, akik nagy biztonsággal termékenyülő, extenzívebb adottságú területeken is helytálló, dinamikusan érő és leszáradó csúcshibriddel szeretnék jól ütemezhetően megtervezni a betakarítási időszakukat.

A SAATEN-UNION legfrissebb kukoricahibridjei tehát rendkívül alapos kísérleti rendszer végtermékeként válnak elérhetővé kukoricatermelő partnereink számára, kiváló alternatívákat kínálva a jól megtervezett, ütemezhető betakarítási szezonhoz. A bennünket választók előtt nyitva áll a lehetőség, hogy cégünk unikálisan széles, 10 növényfajt felölelő, megbízható és magas minőségű vetőmagkínálatával tervezzék meg az egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a kiváló minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Marsai Viktor
termékfejlesztő

Forrás: Magyar Kukorica Klub – TOP 20 kísérletek 2017; IKR Agrár Kft. – fajtasorok 2018; Horváth Családi Gazdaság (Nova) 2018, SAATEN-UNION 2018