Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Hibridkalászosok 2019
Őszi fajtakínálat 2019
HySEED 2019
Tavaszi fajtakínálat 2019
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Hibridkalászosok 2018
Őszi fajtakínálat 2018
Hibridbúza technológiai ajánlások
Viterra 2018
Összes katalógus

SAATEN-UNION őszi kalászosok – több termés, nagyobb termésbiztonság

Hazánk adottságai kiválóak a kalászos gabonák termesztéséhez. Ennek megfelelően a sikeresen termeszthető őszi vetésű kalászosok faj- és fajtaválasztéka figyelemre méltóan gazdag. A gyakorlatban szép és felelősségteljes feladat a megfelelő fajta kiválasztása, amelynek döntési szempontjait gazdaságszinten és regionálisan is számos tényező együttesen befolyásolja.

A választási kritériumok között a komplex szakmai és a gazdaságossági tényezők egyaránt meghatározóak. Fajta- és hibridválasztáskor – a szakmaiságot mindenkor alapul véve – az árumag-értékesítés során tapasztalható piaci igényeknek és trendeknek gazdaság- és regionális szinten is jelentős a hatásuk a leggyakrabban használt szortiment kialakulására. Kijelenthető, hogy az olyan kalászos fajok, fajták és hibridek termesztése illeszkedik jól a termelési szerkezetbe, amelyek jövedelmezősége is megfelel az elvárásoknak.

A döntést befolyásoló szakmai szempontok közül a fajta- és hibridhasználatban kiemelten fontossá vált az egyre szárazabb és olykor szélsőséges kontinentális klíma, ezért a termőképességen túl a termésbiztonság elemei – a szárazságtűrés, az állóképesség és a betegség-ellenállóság – is egyre inkább felértékelődnek. A SAATEN-UNION nemesítői időben felismerték az éghajlatváltozás hatásait. A rájuk adható választ a korszerű és sokoldalú termékkínálat biztosítja, amelyet a területi képviselői hálózatnak köszönhetően szaktanáccsal együtt ajánlanak a köztermesztés számára.

Az őszi búza, őszi rozs, őszi árpa és őszi durumbúza esetében napjainkban a konvencionális fajták mellett a nemesítés korszerű megoldásokat is kínál. A változó elvárásokhoz illeszkedő termelési alapot a SAATEN-UNION az évről évre megújuló kalászos portfóliójában a hagyományos fajták mellett egyedülálló módon a hibridkalászosok – kiemelten a búza hibridek – egyre szélesedő szortimentjének köszönhetően biztosítja a gyakorlat számára.

A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként gyorsabban tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre. A SAATEN-UNION európai vizsgálati hálózata és az aktív részvételünk a hivatalos kísérleti rendszerekben együtt biztosítja, hogy az ígéretes fajtajelöltek a legszélesebb körű stressz vizsgálatokban és adaptációs tesztekben igazolják alkalmasságukat. Így tudunk a hazai termelőknek is jövedelmező termesztést biztosító fajtákat és hibrideket ajánlani, amelyek köre az idén is tovább bővül.

A prémium malmi búza kategóriában az Európa-szerte elismert GENIUS fajtánk további előretörése tapasztalható, köszönhetően annak, hogy a nagy termés és kiváló minőség egyedülálló kombinációja nagyon jó évjárat-stabilitással párosul. A középkésői szegmensben ismertté vált, hosszabb piaci múltú, nagy termőképességű MULAN és a középkorai CHEVRON fajtáink az idén is megbízható alapot szolgáltattak a kiváló eredmények eléréséhez.

A középérésű ORTEGUS őszi búzafajtánk a nagy termőképességű malmi szegmensben egyre nagyobb vetésterületen bizonyít, mivel eltérő évjáratokban, üzemi felületen és hivatalos kísérletekben is évek óta megbízható teljesítményt nyújt. A MIRANDUS a nemesítési munka legújabb eredményeként a nagy termőképességű, stabilan malmi paraméterekkel rendelkező kategóriában jelenik meg portfóliónkban. Ez a középérésű fajta kifejezetten jó állóképességű, és nagyon produktív, erősen szálkacsonkos kalászai vannak. Ezek a tulajdonságok együttesen teszik lehetővé, hogy a vetőmag-előállításban és az üzemi területeken az egész országban dinamikusan elterjedjen.

A korai érésű, prémium minőséget biztosító CH COMBIN dekoratív megjelenésű, kompakt felépítésű, nagy levélfelületű és a legintenzívebb technológiával is igazán eredményesen terhelhető fajta. Szépen kitelt, jó hektolitersúlyú, piacos árumag-termésével immár harmadik éve jeleskedik az egész országban. Szálkás típus, így a vadveszélyes területeken is versenyképes. Jó hír, hogy a SAATEN-UNION portfóliójában középtávon egyre nagyobb számban várható a CH COMBIN fajtához hasonló, középkorai érésidejű malmi búzák megjelenése. Ajánlatunk lefedi a teljes érésidő intervallumot, amelyben számos perspektivikus újdonság található meg. Az egyik ilyen középkésői fajta a 2014 szeptemberében állami elismerésben részesült FRANZ. Immár második éve van jelen a hazai köztermesztésben, és igazán kedvezőek vele az üzemi termesztési tapasztalatok, hiszen mindenből a legjobbat adja: nagy termésmennyiség párosul stabilan A2-es malmi minőséggel, kiváló állóképességgel és betegség-ellenállósággal. Ebben a késői éréscsoportban idén már üzemi felületen is megjelenik az AMUN malmi búzánk. Az új fajta fékezhetetlen produktivitású, kirobbanóan egészséges. A kedvező kórtani jellemzők összessége lehetővé teszi a kockázatok nélküli, okszerű és költséghatékony növényvédelmet az AMUN állományain. Agronómai tulajdonságainak összessége alapján kifejezetten sikerre teremtett, jól kezelhető és hatékonyan termeszthető fajta született.

Az észak-magyarországi és a dunántúli területeken kimagaslóan teljesítő, stabilan kiváló minőségű, középkésői ATTRAKTION a sűrítésre jól reagáló fajta. Az intenzív körülmények között gazdálkodó és magasabb vetőmagnormát használó gazdaságok favoritja. Így válik tehát teljessé a magas genetikai értékű – nagy termőképességű és malmi minőséget biztosító – fajták portfóliója a SAATEN-UNION legfrissebb hazai őszi búza kínálatában.

Többéves hazai tapasztalatok alapján ajánljuk a vetés időzítésére legrugalmasabban reagáló járó jellegű őszi búzáinkat, hiszen a kukorica-elővetemények jellemzően késői betakarítása miatt a későn vetve is stabilan teljesítő fajták iránt országszerte jelentős az igény. A széles körben elterjedt LENNOX mellé tavaly megérkezett a GRANUS, amely produktivitás és minőség szempontjából is kiváló alternatíva a megkésett búzavetésre kényszerülő gazdaságok számára.

A SAATEN-UNION elkötelezett a hibridizációs nemesítés iránt, amelyhez megalapozott termesztéstechnológiai javaslatokat fogalmazunk meg. Hibridbúzáink az előzetes eredmények szerint idén is bizonyították az üzemi táblákon, hogy megfelelő technológiával reális célkitűzés a tíz tonnát akár jelentősen meghaladó termésmennyiség és egyes hibridek esetében a malmi minőség egyaránt. Termesztésük sikerének kulcsa a következetes hazai termelői magatartás évente több mint harmincezer hektáros vetésterületen, amivel a fémzárolt búzavetőmagok itthoni piacán a részesedésük tavaly elérte a 12–13%-ot. Nem véletlenül, hiszen a heterózishatás és a hagyományos fajtákénál nagyobb stressztűrés kiemelkedő és kiszámítható biztonságot nyújt. A technológiai fejlődést mutatja, hogy a vetőmagnorma módosítható, és megérkeztek a legújabb generáció tagjai, a HYDROCK, a HYVENTO és a HYKING búza hibridek. Ebben a lehetőségek igazán széles skáláját átfogó portfólióban a HYFI, HYBIZA, HYWIN, HYLUX és HYSPEED hibridek immár harmadik éve nemcsak kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, hanem a termés minősége is tovább javítható. Ahogy fejlődik a termesztéstechnológia, úgy erősödik a közkedvelt – HYSTAR, HYTECK, HYLAND – hibridekből álló búzaportfólió.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtáinak már évek óta meghatározó a pozíciójuk. Őszi árpában a LAVERDA a közelmúltig piacvezetőnek számított, 2015-ben viszont a feltörekvő ANTONELLA fajtánknak adta át a helyét. Az elmúlt év őszén pedig megérkezett egy igazi „nagyágyú”, az SU ELLEN fajtánk is, amely immár nagy felületen jeleskedett. Az SU ELLEN Európa-szerte robbanásszerűen terjed, adottságai alapján igazi korszakalkotó fajta. A korszerű agrotechnika és a legújabb genetika kombinációjával kiváló terméseredményeket és magas jövedelmezőséget érhetünk el vele. A folytonosság biztosítéka az idei vetési szezonban megjelenő MONIQUE őszi árpánk. Az új fajtával a tapasztalataink kedvezőek, hiszen hazánkon kívül Európa számos nagyon száraz régiójában (Bulgária, Románia) jó ütemben növekszik a vetésterülete. Hatsoros, őszi vetésű valódi takarmányárpa, amelynek agronómiai értékét produktivitása mellett az árumag kiemelkedő hektolitersúlya is növeli.

A piacos őszi vetésű söripari fajták között Európa-szerte jegyzett, kétsoros MALWINTA hazánkban termőképességének és kiemelkedő malátázási paramétereinek köszönhetően immár harmadik éve jól teljesít.

A WINTERGOLD őszi durumbúza a durumtermesztés gazdaságosságát javítja, különösen száraz körülmények között. A tavaszi durumokkal összevetve sokkal nagyobb termés és termésbiztonság jellemzi, hasonlóan jó minőségi paraméterek mellett. Kiváló termőképessége, jó télállósága, középkorai érése és magas szintű minőségstabilitása is a versenytársak elé – hazánkban a piacvezető pozíciójába – helyezi a fajtát.

Tritikáléink közül az új generációt képviselő SU AGENDUS a 2015. évi piaci bevezetését kimagasló teljesítménnyel, valamennyi versenytársát megelőzve alapozta meg a hivatalos kísérletekben. A termelők tapasztalatai szerint ez az úgynevezett „búza típusú”, intenzív tritikálé fajta rendszerint felülmúlja a várakozásokat.

Őszi rozsban is kézzelfoghatóvá váltak a kalászosok hibridizációjának előnyei. Ráadásul az új SU SANTINI és SU PERFORMER hibridrozsok a klasszikus szemes-hasznosítás mellett tömegtakarmányként is alternatívát nyújtanak a tavaszi szenázs termeléshez, akárcsak a PROTECTOR fajtarozs. Az április végi betakarítással biztosítható a kiváló minőségű tömegtakarmány, a kritikus, aszályos időszakok elkerülésével pedig növekszik a takarmánybázis biztonsága, és május eleji vetéssel a terület ismét hasznosításba vonható.

Bízunk benne, hogy a szakszerűen megvizsgált és összeállított, gazdag fajta-szortimentben a gazdálkodók megtalálják az elképzeléseikhez legjobban illeszkedőt. Mi pedig biztosítjuk partnereinket arról, hogy a SAATEN-UNION célja a jövőben is a következő: több termés, nagyobb termésbiztonság. Még változó, sokszor szélsőséges körülmények között is.

Blum Zoltán
ügyvezető

Varga Gábor
termékfejlesztési vezető