Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Tavaszi fajtakínálat 2024
Őszi hibrid- és fajtakínálat 2023
viterra® 2023
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Összes katalógus

SAATEN-UNION őszi kalászosok – több termés, nagyobb termésbiztonság

Hazánk adottságai kiválóak a kalászos gabonák termesztéséhez. Ennek megfelelően a sikeresen termeszthető őszi vetésű kalászosok faj- és fajtaválasztéka figyelemre méltóan gazdag. A gyakorlatban szép és felelősségteljes feladat a megfelelő fajta kiválasztása, amelynek döntési szempontjait gazdaságszinten és regionálisan is számos tényező együttesen befolyásolja.

A választási kritériumok között a komplex szakmai és a gazdaságossági tényezők egyaránt meghatározóak. Fajta- és hibridválasztáskor – a szakmaiságot mindenkor alapul véve – az árumag-értékesítés során tapasztalható piaci igényeknek és trendeknek gazdaság- és regionális szinten is jelentős a hatásuk a leggyakrabban használt szortiment kialakulására. Kijelenthető, hogy az olyan kalászos fajok, fajták és hibridek termesztése illeszkedik jól a termelési szerkezetbe, amelyek jövedelmezősége is megfelel az elvárásoknak.

A döntést befolyásoló szakmai szempontok közül a fajta- és hibridhasználatban kiemelten fontossá vált az egyre szárazabb és olykor szélsőséges kontinentális klíma, ezért a termőképességen túl a termésbiztonság elemei – a szárazságtűrés, az állóképesség és a betegség-ellenállóság – is egyre inkább felértékelődnek. A SAATEN-UNION nemesítői időben felismerték az éghajlatváltozás hatásait. A rájuk adható választ a korszerű és sokoldalú termékkínálat biztosítja, amelyet a területi képviselői hálózatnak köszönhetően szaktanáccsal együtt ajánlanak a köztermesztés számára.

Az őszi búza, őszi rozs, őszi árpa és őszi durumbúza esetében napjainkban a konvencionális fajták mellett a nemesítés korszerű megoldásokat is kínál. A változó elvárásokhoz illeszkedő termelési alapot a SAATEN-UNION az évről évre megújuló kalászos portfóliójában a hagyományos fajták mellett egyedülálló módon a hibridkalászosok – kiemelten a búza hibridek – egyre szélesedő szortimentjének köszönhetően biztosítja a gyakorlat számára.

A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként gyorsabban tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre. A SAATEN-UNION európai vizsgálati hálózata és az aktív részvételünk a hivatalos kísérleti rendszerekben együtt biztosítja, hogy az ígéretes fajtajelöltek a legszélesebb körű stressz vizsgálatokban és adaptációs tesztekben igazolják alkalmasságukat. Így tudunk a hazai termelőknek is jövedelmező termesztést biztosító fajtákat és hibrideket ajánlani, amelyek köre az idén is tovább bővül.

A prémium malmi búza kategóriában az Európa-szerte elismert GENIUS fajtánk további előretörése tapasztalható, köszönhetően annak, hogy a nagy termés és kiváló minőség egyedülálló kombinációja nagyon jó évjárat-stabilitással párosul. A középkésői szegmensben ismertté vált, hosszabb piaci múltú, nagy termőképességű MULAN és a középkorai CHEVRON fajtáink az idén is megbízható alapot szolgáltattak a kiváló eredmények eléréséhez.

A középérésű ORTEGUS őszi búzafajtánk a nagy termőképességű malmi szegmensben egyre nagyobb vetésterületen bizonyít, mivel eltérő évjáratokban, üzemi felületen és hivatalos kísérletekben is évek óta megbízható teljesítményt nyújt. A MIRANDUS a nemesítési munka legújabb eredményeként a nagy termőképességű, stabilan malmi paraméterekkel rendelkező kategóriában jelenik meg portfóliónkban. Ez a középérésű fajta kifejezetten jó állóképességű, és nagyon produktív, erősen szálkacsonkos kalászai vannak. Ezek a tulajdonságok együttesen teszik lehetővé, hogy a vetőmag-előállításban és az üzemi területeken az egész országban dinamikusan elterjedjen.

A korai érésű, prémium minőséget biztosító CH COMBIN dekoratív megjelenésű, kompakt felépítésű, nagy levélfelületű és a legintenzívebb technológiával is igazán eredményesen terhelhető fajta. Szépen kitelt, jó hektolitersúlyú, piacos árumag-termésével immár harmadik éve jeleskedik az egész országban. Szálkás típus, így a vadveszélyes területeken is versenyképes. Jó hír, hogy a SAATEN-UNION portfóliójában középtávon egyre nagyobb számban várható a CH COMBIN fajtához hasonló, középkorai érésidejű malmi búzák megjelenése. Ajánlatunk lefedi a teljes érésidő intervallumot, amelyben számos perspektivikus újdonság található meg. Az egyik ilyen középkésői fajta a 2014 szeptemberében állami elismerésben részesült FRANZ. Immár második éve van jelen a hazai köztermesztésben, és igazán kedvezőek vele az üzemi termesztési tapasztalatok, hiszen mindenből a legjobbat adja: nagy termésmennyiség párosul stabilan A2-es malmi minőséggel, kiváló állóképességgel és betegség-ellenállósággal. Ebben a késői éréscsoportban idén már üzemi felületen is megjelenik az AMUN malmi búzánk. Az új fajta fékezhetetlen produktivitású, kirobbanóan egészséges. A kedvező kórtani jellemzők összessége lehetővé teszi a kockázatok nélküli, okszerű és költséghatékony növényvédelmet az AMUN állományain. Agronómai tulajdonságainak összessége alapján kifejezetten sikerre teremtett, jól kezelhető és hatékonyan termeszthető fajta született.

Az észak-magyarországi és a dunántúli területeken kimagaslóan teljesítő, stabilan kiváló minőségű, középkésői ATTRAKTION a sűrítésre jól reagáló fajta. Az intenzív körülmények között gazdálkodó és magasabb vetőmagnormát használó gazdaságok favoritja. Így válik tehát teljessé a magas genetikai értékű – nagy termőképességű és malmi minőséget biztosító – fajták portfóliója a SAATEN-UNION legfrissebb hazai őszi búza kínálatában.

Többéves hazai tapasztalatok alapján ajánljuk a vetés időzítésére legrugalmasabban reagáló járó jellegű őszi búzáinkat, hiszen a kukorica-elővetemények jellemzően késői betakarítása miatt a későn vetve is stabilan teljesítő fajták iránt országszerte jelentős az igény. A széles körben elterjedt LENNOX mellé tavaly megérkezett a GRANUS, amely produktivitás és minőség szempontjából is kiváló alternatíva a megkésett búzavetésre kényszerülő gazdaságok számára.

A SAATEN-UNION elkötelezett a hibridizációs nemesítés iránt, amelyhez megalapozott termesztéstechnológiai javaslatokat fogalmazunk meg. Hibridbúzáink az előzetes eredmények szerint idén is bizonyították az üzemi táblákon, hogy megfelelő technológiával reális célkitűzés a tíz tonnát akár jelentősen meghaladó termésmennyiség és egyes hibridek esetében a malmi minőség egyaránt. Termesztésük sikerének kulcsa a következetes hazai termelői magatartás évente több mint harmincezer hektáros vetésterületen, amivel a fémzárolt búzavetőmagok itthoni piacán a részesedésük tavaly elérte a 12–13%-ot. Nem véletlenül, hiszen a heterózishatás és a hagyományos fajtákénál nagyobb stressztűrés kiemelkedő és kiszámítható biztonságot nyújt. A technológiai fejlődést mutatja, hogy a vetőmagnorma módosítható, és megérkeztek a legújabb generáció tagjai, a HYDROCK, a HYVENTO és a HYKING búza hibridek. Ebben a lehetőségek igazán széles skáláját átfogó portfólióban a HYFI, HYBIZA, HYWIN, HYLUX és HYSPEED hibridek immár harmadik éve nemcsak kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, hanem a termés minősége is tovább javítható. Ahogy fejlődik a termesztéstechnológia, úgy erősödik a közkedvelt – HYSTAR, HYTECK, HYLAND – hibridekből álló búzaportfólió.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtáinak már évek óta meghatározó a pozíciójuk. Őszi árpában a LAVERDA a közelmúltig piacvezetőnek számított, 2015-ben viszont a feltörekvő ANTONELLA fajtánknak adta át a helyét. Az elmúlt év őszén pedig megérkezett egy igazi „nagyágyú”, az SU ELLEN fajtánk is, amely immár nagy felületen jeleskedett. Az SU ELLEN Európa-szerte robbanásszerűen terjed, adottságai alapján igazi korszakalkotó fajta. A korszerű agrotechnika és a legújabb genetika kombinációjával kiváló terméseredményeket és magas jövedelmezőséget érhetünk el vele. A folytonosság biztosítéka az idei vetési szezonban megjelenő MONIQUE őszi árpánk. Az új fajtával a tapasztalataink kedvezőek, hiszen hazánkon kívül Európa számos nagyon száraz régiójában (Bulgária, Románia) jó ütemben növekszik a vetésterülete. Hatsoros, őszi vetésű valódi takarmányárpa, amelynek agronómiai értékét produktivitása mellett az árumag kiemelkedő hektolitersúlya is növeli.

A piacos őszi vetésű söripari fajták között Európa-szerte jegyzett, kétsoros MALWINTA hazánkban termőképességének és kiemelkedő malátázási paramétereinek köszönhetően immár harmadik éve jól teljesít.

A WINTERGOLD őszi durumbúza a durumtermesztés gazdaságosságát javítja, különösen száraz körülmények között. A tavaszi durumokkal összevetve sokkal nagyobb termés és termésbiztonság jellemzi, hasonlóan jó minőségi paraméterek mellett. Kiváló termőképessége, jó télállósága, középkorai érése és magas szintű minőségstabilitása is a versenytársak elé – hazánkban a piacvezető pozíciójába – helyezi a fajtát.

Tritikáléink közül az új generációt képviselő SU AGENDUS a 2015. évi piaci bevezetését kimagasló teljesítménnyel, valamennyi versenytársát megelőzve alapozta meg a hivatalos kísérletekben. A termelők tapasztalatai szerint ez az úgynevezett „búza típusú”, intenzív tritikálé fajta rendszerint felülmúlja a várakozásokat.

Őszi rozsban is kézzelfoghatóvá váltak a kalászosok hibridizációjának előnyei. Ráadásul az új SU SANTINI és SU PERFORMER hibridrozsok a klasszikus szemes-hasznosítás mellett tömegtakarmányként is alternatívát nyújtanak a tavaszi szenázs termeléshez, akárcsak a PROTECTOR fajtarozs. Az április végi betakarítással biztosítható a kiváló minőségű tömegtakarmány, a kritikus, aszályos időszakok elkerülésével pedig növekszik a takarmánybázis biztonsága, és május eleji vetéssel a terület ismét hasznosításba vonható.

Bízunk benne, hogy a szakszerűen megvizsgált és összeállított, gazdag fajta-szortimentben a gazdálkodók megtalálják az elképzeléseikhez legjobban illeszkedőt. Mi pedig biztosítjuk partnereinket arról, hogy a SAATEN-UNION célja a jövőben is a következő: több termés, nagyobb termésbiztonság. Még változó, sokszor szélsőséges körülmények között is.

Blum Zoltán
ügyvezető

Varga Gábor
termékfejlesztési vezető