Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Őszi fajtakínálat 2019
HySEED 2019
Tavaszi fajtakínálat 2019
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Hibridkalászosok 2018
Őszi fajtakínálat 2018
Hibridbúza technológiai ajánlások
Viterra 2018
Összes katalógus

Még több termés, még nagyobb biztonság a SAATEN-UNION Clearfield® Plus napraforgó hibridjeivel

A hazai napraforgó termesztés sokat változott az elmúlt másfél évtizedben, melyben jelentős szerep tulajdonítható a gyomirtó szernek ellenálló hibridek termesztésén alapuló gyomszabályozási technológia töretlen fejlődésének.

Mindehhez napjainkban jelentősen hozzájárul a köztermesztés számára immár második éve elérhető, még nagyobb biztonságot adó, megújult értéket teremtő, továbbá napjainkban robbanásszerűen terjedő Clearfield® Plus hibridek és a komplex technológia alkalmazásának lehetősége.

Mindennek és a számos kapcsolódó termesztés technológiai tényező együttes változásának hatására napjaink mezőgazdálkodói számára hazánkban a napraforgó a biztonsággal és a tisztességes jövedelmezőséggel megtermelhető szántóföldi kultúrává nőtte ki magát. A SAATEN-UNION ezért linolsavas (LO) és magas olajsavas (HO) napraforgó hibrid portfóliójának összeállításakor a gyakorlat számára értékes, a termesztés biztonságát- és az intenzitás növelés lehetőségeit szolgáló tényezőt vizsgál. A nemesítői- és a termékfejlesztési munka során fokozottan koncentrálunk arra, hogy üzemi tapasztalatokon alapuló termék- és hibrid specifikus technológiai javaslattal, a helyes vetőmag norma- és tőszámhasználatban továbbá a gyomirtás hatékonyságának növelésében rejlő tartalékok kihasználásával segítsük a termelőket céljaik elérésében.

Ennek érdekében kezdetek óta speciális termesztés technológiai tapasztalatokra alapozzuk javaslatainkat és az imazamox-toleráns (un.IMISUN) hibridek nemesítésén túl már az elsők között kiemelten kezeljük- és kezeltük a valódi imazamox-rezisztens v. ellenálló (un. CLHA PLUS) napraforgó hibridek- és a kapcsolódó technológia fejlesztését és annak hasznosságának bemutatását. Mindannak tudatában, hogy a fejlődés lehetősége a napraforgó termesztésben is folyamatos, és mint mindenben, itt is csak a változás állandó a SAATEN-UNION a sikeres fejlesztői munka és a széleskörű szántóföldi- és nagyüzemi tesztek eredményeképpen hazánkban is elsőként kezdte meg a valódi imazamox-rezisztens v. ellenálló (un. CLHA PLUS) napraforgó hibridek forgalmazását.

Ennek megfelelően a PARAISO 1000 CL PLUS, a LUCIA CL PLUS és a SURPRISE CL PLUS hibridjeink ebben a legújabb- és leghatékonyabb Clearfield® Plus gyomirtási rendszerben, nagy produktivitás mellett biztonsággal alkalmazhatóak.

A PARAISO 1000 CL PLUS az elsők között megjelenő nagy termőképességű, jó évjárat stabilitással jellemezhető, középkorai érésidejű hibrid. Állóképessége kiváló, betegség ellenállósága a meghatározó kórokozókkal szemben jó, továbbá állománya 55 ezer termőtővel az intenzívebb termesztés technológia alkalmazásával akár markánsan eltérő adottságú termőhelyekre, az ország egész területére ajánlható. A LUCIA CL PLUS tenyészidejét tekintve középérésű, produktivitása rendkívüli, amit az állomány 58-60 ezer termőtövet megcélzó sűrítéssel, biztonsággal fokozhatunk a hibrid kiváló általános kórtani adottságainak köszönhetően. A hibrid termése rendszerint átlagon felüli ezerkaszattömeggel és kiugróan magas olajtartalommal takarítható be. A SURPRISE CL PLUS a legújabb imazamox-rezisztens generáció tagja, produktivitása kiemelkedő, állománya jól kezelhető és a sűrítésre intenzíven reagál. Továbbá a korai érésidő a hibridben számos termesztés technológiai előnnyel párosul – széles vetésidő tolerancia, kiváló tőszám reakció, kórtani stabilitás, kellemes habitus, érésgyorsítás nélkül is ütemes és egyenletes korai betakaríthatóság mellyel a korai vetés igényű kalászosok számára jobb elővetemény érték – összességében gyorsan megkedvelhető hibridet eredményeznek.

Biztosak vagyunk benne, hogy a Clearfield® Plus technológia hasznossága érzékelhető a gyakorlatban és hiszünk benne, hogy az ebben alkalmazható SAATEN-UNION napraforgó hibridjeink ajánlásaival, termesztésük pozitív tapasztalataival minden termőhelyre, elváráshoz és igényre alkalmas termelési alapot találnak az érdeklődők.

Varga Gábor

termékfejlesztési vezető


Downloads