Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Tavaszi fajtakínálat 2024
Őszi hibrid- és fajtakínálat 2023
viterra® 2023
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Összes katalógus

A SAATEN-UNION hibridkalászos-ajánlata 2020-ban (VIDEÓ!)

Egy lépéssel mások előtt.

Ez az év mindenki által ismert okok miatt nálunk is más, mint az előzőek. A megszokott 150-200 fős szántóföldi rendezvények helyett új formában jelentkezünk, és mutatjuk be a termékújdonságokat. Azonban idén is biztosítjuk a lehetőséget, hogy személyesen, akár önállóan, akár kisebb csoportokban, a biztonsági előírásokat betartva megtekinthesse azokat a területeket, ahol a hibridkalászosaink fejlődnek. Különösen figyelmébe ajánlom a hantosi, a novai, a belvárdgyulai, a tiszavasvári és a fábiánsebestyéni bemutató helyszíneinket. Ezekről területi képviselőink adnak útbaigazítást, kérem, keresse őket a SAATEN-UNION honlapján található elérhetőségeken.

Szeretném bemutatni cégünk idei hibridkalászos-portfólióját, valamint a hibridkalászosokban végzett tevékenységeit. Ezeket a harmadik éve bevezetett HySEED márkanév foglalja össze, amivel a célunk az, hogy a jövőben még jobban teljesítő rozs-, búza-, árpa- és tritikáléhibrideket használhassanak az európai és így a magyar termelők is. Hiszen a hibridkalászosok esetében a magas genetikai értékű, kiváló minőségű vetőmag használata és a javaslatok szerint kivitelezett technológia csupán együttesen eredményezhet nagy hozamokat és ezzel fenntartható jövedelmezőséget.

A SAATEN-UNION az egyetlen olyan nemesítőház, amely mind a négy őszi vetésű gabonafajban fejleszt hibrideket. A búza, amelynél már a harmadik generációs fejlesztéseknél tartunk, az árpa és a rozs hibridjei és termesztéstechnológiája már elérhető, és a hibridtritikálé fejlesztése is folyamatban van.

A nemesítői munka nem áll meg, évről évre új hibridekkel lépünk a piacra a még jobb teljesítmény érdekében. Nincs ez másképp idén sem, újdonságként tudjuk bemutatni a HYXPERIA búzahibridet. A fejlesztések során mindig ugyanazok a célok lebegnek a szemünk előtt: a még nagyobb termésbiztonság és termésstabilitás a szélsőségessé váló időjárás ellenére is, a szárazságtűrés, az alacsony vetőmagnorma, valamint a nagy biológiai érték. Ezekkel a tulajdonságokkal tudjuk biztosítani ügyfeleinknek a kisebb termelési kockázatot és a stabilabb, kiszámíthatóbb jövedelmezőséget. Hibridjeink hivatalos hazai fajtaelismerések, posztregisztrációs fajtakísérletek során is igazolják, hogy a velük elérhető hozamok a fajtákét rendre meghaladják, minőségük pedig azokkal azonos szintű.

A gyakorlatban milyen előnyöket érzékel mindebből a gazda a szántóföldön? Kiemelkedő minőségű vetőmagjainkat használva és a termesztéstechnológiai ajánlásokat betartva a hibridállományt homogén, könnyen kezelhető és kifejezetten egészséges növények alkotják, melyek egyenletes ütemben fejlődnek és erőteljesen bokrosodnak. Szárszilárdságuk jó, megdőlésre nem hajlamosak, a gyökérzetük pedig erőteljes.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a hazai termesztési környezet kifejezetten kedvező hibridjeink számára. Ezt nemcsak növekvő piaci szerepük, de hazai vetőmag-előállításuk dinamikus felfutása is jelzi. A vetőmagot csírára kiszerelve, prémium-vetőmagkezeléssel forgalmazzuk. Az idei évtől újdonságként megjelenő frakcionált vetőmagok előnye pedig nem csupán a szemenkénti vetés esetén, hanem a hagyományos vetéstechnológia alkalmazásakor is megmutatkozik: az egyszerre kelő, egyenletesen fejlődő, homogén növényállomány megkönnyíti a növényápolási, növényvédelmi munkák időzítését és kivitelezését, növeli azok eredményességét.

Ahogy azt többször hangsúlyoztam, a nagy értékű, prémiumminőségű vetőmag odafigyelést és szakértelmet kíván a termesztés során is. A terméspotenciál kiaknázása érdekében kulcsfontosságú az alkalmazott technológia, ezért a vetőmag előállítása mellett komoly munkát fektetünk a szakszerű technológia részleteinek kidolgozásába és finomításába is. Eredményeinket kiadványainkban is közzétesszük, így ezek mindenki számára elérhetőek, beépíthetőek az üzemi technológiába.

Fontos gyakorlati információ, hogy a portfólióban szereplő termékeinket mikortól tudják beszerezni. Számos hibridünk vetőmagja – a tervezett eladásaink mintegy 80 százaléka – elérhetővé válik már augusztus elejétől, és a legújabb hibridek idei betakarításból származó vetőmagja is nagy biztonsággal rendelkezésre áll legkésőbb augusztus végéig.

Szíves figyelmébe ajánlom a SAATEN-UNION idei HySEED vetőmag-portfólióját, melyet kollégáim fognak bemutatni önnek. Egyúttal a sikeres termesztéstechnológia sarokpontjairól is tájékoztatást nyújtanak.

Kérem, amennyiben további információkra van szüksége a HySEED programról, érdeklődik termékeink iránt, szeretné jobban megismerni a hibridekre kidolgozott és ajánlott technológiát, keresse a területi képviselőket a www.saaten-union.hu honlapon megtalálható elérhetőségeken.

Blum Zoltán
ügyvezető