Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Tavaszi fajtakínálat 2024
Őszi hibrid- és fajtakínálat 2023
viterra® 2023
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Összes katalógus

Prémiumminőség – nézzük ilyen szemmel a búzafajtákat!

A jól értékesíthető átlagos minőségre, lehetőleg minél nagyobb tételben, vitathatatlanul szükség van, de ennek versenyképes termésátlaggal is társulnia kell. A minőségi árualap előállítása iránti elkötelezettség akár érzelmi alapokon is megközelíthető, fontos tényezője a hazai őszibúza-termelésnek.

Akkor jó döntés már a fajtaválasztás során a prémiumminőségre koncentrálni, ha azt a jól bejáratott piacokon valóban meg is tudja fizettetni a termelő. Ugyanakkor az is tény, hogy a kiváló minőség előállításának és az érte remélt profitnak a legkifinomultabb fajtaválasztás és technológia alkalmazása mellett is vannak jelenleg korlátai. Emiatt az érzelmi alapú elhatározásokat felváltotta a gazdaságossági szempontokat előtérbe helyező termelésszervezés. Hiszen a haszonról senki sem mondhat le! Pláne úgy, hogy azt a hozamok évjárati ingadozásai, a piaci környezet gyors változásai és egyéb közgazdasági szempontok évről évre jelentősen módosítják. Olykor csak kis különbség tapasztalható a felvásárlási árakban a prémiumminőségű, az átlagos malmi adottságú és a mennyiségi fókuszú árualap között, ami képes jelentősen lemorzsolni a profittartalmat. Emiatt számos alkalommal nem éri meg minőségi gabonát termelni, és sok bizonytalanságot okoz a termelési cél megfogalmazása a hozzá kapcsolódó fajtaválasztás során. Ezért az a javaslatunk, hogy minden tényezőt gazdaságszinten mérlegelve határozzuk meg céljainkat, és válasszunk ennek megfelelően fajtát és technológiát! Megítélésünk szerint a minőségorientált, de nagy termőképességű búzafajtákra és -hibridekre alapozottan a célpiacainknak megfelelő homogén minőséget érdemes megcélozni, ezzel is csökkentve a termelési, a közgazdasági és a piaci kitettséget.

Természetesen a kalászosárumag és különösen a búza termésének értékesítési lehetőségei továbbra is erősen szegmentáltak. A felvásárlóknak az eltérő minőségű termékekre az exportcélpiacainknál és a feldolgozóknál jól kirajzolódó arányban és mennyiségben van szükségük: extrára (javító vagy prémium) kisebb részarányban, átlagos-jó malmira nagyobb részarányban, valamint takarmánybúzára. Cégünknek kalászosprogramjában ennek megfelelően valamennyi, a lehetséges minőséget és az elérhető mennyiséget érintő kihívásra megvan a válasza (1. táblázat). Fajtáink többségénél évek óta a gyakorlat is igazolja a mennyiség és minőség kettősének zseniális kombinációját.


Sőt egyes búzahibridek (HYFI, HYDROCK, HYWIN, HYBIZA, HYNVICTUS) bizonyítják, hogy kimagasló hozamok mellett is elérhető a malmi minőség. A fajtáink közül a kiemelkedő (prémium) minőségre és versenyképes hozamokra képes, közkedvelt GENIUS évek óta mindkét meghatározó értékmérő alapján biztosítja a kiszámíthatóságot és az ehhez szükséges évjárat-stabilitást egyaránt. Portfóliónk ugyancsak prémium, azaz magas minőséget produkáló szegmensének oszlopos tagja a CH COMBIN, amely piacos kinézetű szemekből álló, nagy sikér- és fehérjetartalmú árualapot ad országszerte. A megkésett vetésekben hatékonyan alkalmazható, magas malmi – számos alkalommal prémium – minőséget és nagy mennyiséget adó járóbúzánk, a LENNOX is hatékony válasz a termelési kihívásokra a kiemelkedő malomipari paramétereket zászlóra tűző gazdaságokban. Magas minőséget biztosító portfóliónk új tagjai a LINDBERGH és a CHIRON búzafajták, amelyek robbanásszerűen növekedő vetésterületen bizonyítják létjogosultságukat. Ugyancsak malmi adottságokkal rendelkeznek az AMUN, ATTRAKTION, MIRANDUS és a bőtermő, szálkás kalászú CAMELEON fajták. Az említett fajtákat területi szaktanácsadó kollégáink segítségével, továbbá a termelési gyakorlatból vett tapasztalatok alapján és kiadványainkon keresztül még jobban megismerhetik. Biztosak vagyunk benne, hogy az igényeket folyamatosan fejlesztett portfóliónk segítségével a termelési iránynak megfelelő adottságú fajtákkal és hibridekkel, valamint a kapcsolódó technológiák megismertetésével napjainkban széles körűen ki tudjuk szolgálni.

A SAATEN-UNION őszi kalászos vetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva.

Varga Gábor
termékfejlesztési vezető