Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Hibridkalászosok 2019
Őszi fajtakínálat 2019
HySEED 2019
Tavaszi fajtakínálat 2019
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Hibridkalászosok 2018
Őszi fajtakínálat 2018
Hibridbúza technológiai ajánlások
Viterra 2018
Összes katalógus

Prémiumminőség – nézzük ilyen szemmel a búzafajtákat!

A jól értékesíthető átlagos minőségre, lehetőleg minél nagyobb tételben, vitathatatlanul szükség van, de ennek versenyképes termésátlaggal is társulnia kell. A minőségi árualap előállítása iránti elkötelezettség akár érzelmi alapokon is megközelíthető, fontos tényezője a hazai őszibúza-termelésnek.

Akkor jó döntés már a fajtaválasztás során a prémiumminőségre koncentrálni, ha azt a jól bejáratott piacokon valóban meg is tudja fizettetni a termelő. Ugyanakkor az is tény, hogy a kiváló minőség előállításának és az érte remélt profitnak a legkifinomultabb fajtaválasztás és technológia alkalmazása mellett is vannak jelenleg korlátai. Emiatt az érzelmi alapú elhatározásokat felváltotta a gazdaságossági szempontokat előtérbe helyező termelésszervezés. Hiszen a haszonról senki sem mondhat le! Pláne úgy, hogy azt a hozamok évjárati ingadozásai, a piaci környezet gyors változásai és egyéb közgazdasági szempontok évről évre jelentősen módosítják. Olykor csak kis különbség tapasztalható a felvásárlási árakban a prémiumminőségű, az átlagos malmi adottságú és a mennyiségi fókuszú árualap között, ami képes jelentősen lemorzsolni a profittartalmat. Emiatt számos alkalommal nem éri meg minőségi gabonát termelni, és sok bizonytalanságot okoz a termelési cél megfogalmazása a hozzá kapcsolódó fajtaválasztás során. Ezért az a javaslatunk, hogy minden tényezőt gazdaságszinten mérlegelve határozzuk meg céljainkat, és válasszunk ennek megfelelően fajtát és technológiát! Megítélésünk szerint a minőségorientált, de nagy termőképességű búzafajtákra és -hibridekre alapozottan a célpiacainknak megfelelő homogén minőséget érdemes megcélozni, ezzel is csökkentve a termelési, a közgazdasági és a piaci kitettséget.

Természetesen a kalászosárumag és különösen a búza termésének értékesítési lehetőségei továbbra is erősen szegmentáltak. A felvásárlóknak az eltérő minőségű termékekre az exportcélpiacainknál és a feldolgozóknál jól kirajzolódó arányban és mennyiségben van szükségük: extrára (javító vagy prémium) kisebb részarányban, átlagos-jó malmira nagyobb részarányban, valamint takarmánybúzára. Cégünknek kalászosprogramjában ennek megfelelően valamennyi, a lehetséges minőséget és az elérhető mennyiséget érintő kihívásra megvan a válasza (1. táblázat). Fajtáink többségénél évek óta a gyakorlat is igazolja a mennyiség és minőség kettősének zseniális kombinációját.


Sőt egyes búzahibridek (HYFI, HYDROCK, HYWIN, HYBIZA, HYNVICTUS) bizonyítják, hogy kimagasló hozamok mellett is elérhető a malmi minőség. A fajtáink közül a kiemelkedő (prémium) minőségre és versenyképes hozamokra képes, közkedvelt GENIUS évek óta mindkét meghatározó értékmérő alapján biztosítja a kiszámíthatóságot és az ehhez szükséges évjárat-stabilitást egyaránt. Portfóliónk ugyancsak prémium, azaz magas minőséget produkáló szegmensének oszlopos tagja a CH COMBIN, amely piacos kinézetű szemekből álló, nagy sikér- és fehérjetartalmú árualapot ad országszerte. A megkésett vetésekben hatékonyan alkalmazható, magas malmi – számos alkalommal prémium – minőséget és nagy mennyiséget adó járóbúzánk, a LENNOX is hatékony válasz a termelési kihívásokra a kiemelkedő malomipari paramétereket zászlóra tűző gazdaságokban. Magas minőséget biztosító portfóliónk új tagjai a LINDBERGH és a CHIRON búzafajták, amelyek robbanásszerűen növekedő vetésterületen bizonyítják létjogosultságukat. Ugyancsak malmi adottságokkal rendelkeznek az AMUN, ATTRAKTION, MIRANDUS és a bőtermő, szálkás kalászú CAMELEON fajták. Az említett fajtákat területi szaktanácsadó kollégáink segítségével, továbbá a termelési gyakorlatból vett tapasztalatok alapján és kiadványainkon keresztül még jobban megismerhetik. Biztosak vagyunk benne, hogy az igényeket folyamatosan fejlesztett portfóliónk segítségével a termelési iránynak megfelelő adottságú fajtákkal és hibridekkel, valamint a kapcsolódó technológiák megismertetésével napjainkban széles körűen ki tudjuk szolgálni.

A SAATEN-UNION őszi kalászos vetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva.

Varga Gábor
termékfejlesztési vezető