Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Tavaszi fajtakínálat 2022
HySEED 2021
Őszi fajtakínálat 2021
viterra® 2021
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Összes katalógus

Fajtaleírás

Hibridárpa
Fajtaleírás: rövid részletes

HEDY


  • középérésű, kiemelkedően produktív hibridárpa                              
  • kiválóan adaptálódó, kifejezetten jó agronómiai adottságú típus                                           
  • nagyon jó általános betegségtolerancia, megzabolázhatatlan teljesítmény
A SAATEN-UNION meghatározó árpa nemesítésének képviselője és új korszakot nyitó genotípusa, továbbá az Európában fellelhető hibridárpák megújuló termésszintjének zászlóshajója is egyben az SU HEDY.
Kiváló dinamikával fejlődik mind ősszel, mind pedig tavasszal. Emellett kifejezetten erőteljes gyökérzettel bír és jó levél egészségi állapottal is rendelkezik ez az árpa hibrid. Az SU HEDY levelei szembetűnően szélesek és vaskos szövetűek biztosítva ezzel a nagy produktivitás alapját, a kiemelkedően nagy- és egészséges (hosszasan funkcionáló) fotoszintetikus felület meglétét.
A növények bokrosodó képessége jó-kiváló, továbbá az SU HEDY kalászorsója hosszú és nagy tömegű kalászok kinevelésének lehetőségét vetíti előre úgy, hogy azok jellemzően jó fertilitási viszonyokkal bírnak, és a kalászkákban átlagon felüli ezerszem tömegű szemeket képeznek.
Az SU HEDY hibridárpa állománya jó termőhelyi adottságok mellett illetve intenzív termelési környezetben valóban magas, nagy szalmájú növényekből áll. Ezért a nagytömegű kalászok megtartása a növények számára tapasztalataink szerint komoly feladat - különösen  az olykor szélsőségessen gyors fejlődési dinamikát biztosító tavaszi időszak, intenzív tárgyázás és kiemelkedően jó termőhelyi adottságok mellett - ezért az SU HEDY állományainak kora tavaszi (körültekintő hatóanyag választás és -időzítés melletti) állományszilárdítását, azaz a növények regulálását a technológia kötelező elemeként szinte minden esetben javasoljuk elvégezni. Ezzel az SU HEDY nagy termése biztonsággal betakarítható lesz, melynek piacosságát az egészséges és nagy tömegű gabonaszemek garantálják. Sőt, termésének kifizetődő szállíthatóságát, az SU HEDY terméséből képezhető szemtermés exportképességét is képes fokozni az árumag tételeinek átlagon felüli HL-súlya is egyaránt.


 Fajtajellemzők
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +

---- = alacsony/korai/egyenes , ++++ = magas/kiváló/bókoló

érés
télállóság

TERMÉSFELÉPÍTÉS
kalász szá / m2
ezermagtömeg
magszá / kalász

MINŐSÉG
hektoliter súly
fehérjetartalom

VETÉS
javasolt vetésidő
szeptember vége - október eleje
vetési norma
szeptemberi vetésnél 1,5 millió mag/ha; októberi vetésnél 2,0 millió mag/ha

ÁLLOMÁNYJELLEMZŐK
növénymagasság
állóképesség
szárcsökkentő használata
1-2 nóduszos fejlettségű állományban általában javasolt

BETEGSÉGEK, REZISZTENCIÁK
lisztharmat
hálózatos levélfoltosság
rozsda
rinhospórium

rechtsinfo