Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
Tavaszi fajtakínálat 2022
HySEED 2021
Őszi fajtakínálat 2021
viterra® 2021
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Összes katalógus

Fajtaleírás

Hibridbúza
Fajtaleírás: rövid részletes

HYNVICTUS


  • közép-korai kalászolású és érésű kiemelkedően nagy produktivitású hibrid típus                                 
  • állományait gyors fejlődési dinamika, széles vetésidő- és tőszám tolerancia jellemzi                                        
  • erősen bokrosodó növények, jó fertilitású, szálkacsonkos kalászok, malmi adottságú szemterméssel
A HYNVICTUS olyan új típusú búzahibrid, amelyben a nemesítés során sikeres elődjeinek kedvező tulajdonságai kerültek egyesítésre. Ez az új hibrid a HYSTAR, HYWIN és a HYFI termésbiztonságát hordozza, melyet azoknál néhány nappal korábbi kalászolással, de azonos érésidővel teljesít. Sőt, a kedvező agronómiai tulajdonságok sorában a lehető legjobb technológiai alkalmazkodó képesség is nagy szerepet kapott. Ennek megfelelően a legfrissebb vetésidő kísérletek alátámasztják, hogy a HYNVICTUS jól alkalmazkodik az olykor megkésett vetésidőhöz, így vele tovább bővül azon búzahibridek sora, melyek az átlagosnál szélesebb vetésidő toleranciával rendelkeznek (HYFI, HYDROCK, HYNVICTUS).
A hazai tőszámkísérletek eredménye és a nagyüzemi tesztek tapasztalatai szerint pedig kijelenthető, hogy erősen bokrosodó és nagyon jól kompenzáló típus (időben és térben egyaránt) melynek segítségével a lehetséges vetésidőszak túlnyomó részében vele egyértelműen és nagy biztonsággal megcélozható a 120-130 mag/m2 vetőmagnorma következetes alkalmazása is!
A HYNVICTUS az átlagos és a kifejezetten nehéz körülmények legyőzhetetlen- és megbízható bajnoka. Figyelemre méltó produktivitását jól igazolják az üzemi kísérletekben- és a NÉBIH fajtaregisztrációs vizsgálataiban számos alkalommal a 10 olykor a 11 t/ha-os termésszintet is meghaladó több helyszínes stabil és versenyképes eredményei.
A hibrid nagy produktivitását jelentősen megtámogatja a meghatározó betegségekkel szembeni jó ellenálló képességek összessége. A HYNVICTUS állományai tapasztalataink és a NÉBIH kórtani vizsgálatai alapján a tenyészidő előre haladtával is még látványosan egészségesek, tehát a hibrid jó és stabil kórtani csomaggal rendelkezik! 
A szár- és  levélrozsdákkal továbbá a hálózatos levélfoltosággal és kalászfuzáriummal szemben jó-kiváló ellenállóságú ugyanakkor a lisztharmattal- és a szeptóriával szemben átlagos ellenálló képességet mutat.
Erősen szálkacsonkos kalászaiban tapasztalataink szerint átlagon felüli ezermag- és hektoliter tömegű továbbá pedig kedvező malmi paraméterekkel rendelkező árumag fejlődik.  


 Fajtajellemzők
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +

---- = alacsony/korai/egyenes , ++++ = magas/kiváló/bókoló

kalászolás
érés
télállóság
szárazságtűrés

TERMÉSFELÉPÍTÉS
kalász szá / m2
ezermagtömeg
magszá / kalász

MINŐSÉG
esésszám
Zeleny szediment.
fehérjetartalom
sikértartalom

VETÉS
javasolt vetésidő
szeptember 20. - október 20.
vetési norma
szeptemberi vetésben 1,2 millió mag/ha; októberi vetésben 1,5 millió mag/ha

ÁLLOMÁNYJELLEMZŐK
növénymagasság
állóképesség
szárcsökkentő használata
az intenzitás és a körülmények függvényében

BETEGSÉG ELLENÁLLÓSÁG
lisztharmat
fuzárium
DTR
szeptóriás levélfoltosság
rozsda

rechtsinfo