Sorten-icon Fajtakereső

találatok
Képviselőink
Katalógusok
viterra® 2021
Ôszi és tavaszi takarmányborsó
Tavaszi fajtakínálat 2021
Összes katalógus

Fajtaleírás

Tavaszi zab
Fajtaleírás: rövid részletes

SPARTAN


  • kiváló alkalmazkodó képességű valódi kontinentális fajtatípus
  • kimagasló termőképesség, nagyfokú évjárat stabilitás
  • egészséges növények és mikotoxinoktól mentes szemtermés
  • agronómiai szempontból jól kezelhető állomány
  • a Kelet-Közép Európai régióban meghatározó fajtatípus
A tavaszi zabfajták között a SPARTAN a nagy termőképesség mellett a legkiválóbb évjárati és termőhelyi stabilitással hívja fel magára a figyelmet.Tapasztalataink szerint ez az új tavaszi zab fajta, egy valódi kontinentális fajtatípus. Ebből adódóan többé-kevésbé kelet-közép Európa tavaszi zab termesztésben is érdekelt országaiban (HU; SK; AT; RO; CZ; PL) az elmúlt években immár dinamikusan növekvő termőterülettel rendelkezik.
A szakmailag indokolható és adott évjáratban elvégezhető február közepi és március eleji (lehetőleg korai időzítésű) vetésekben nagyon jól fejlődik, jól hasznosítja a talajok ekkor még rendszerint meglévő nedvességét, kellően erős gyökérzetet nevel és gyors ütemben növekszik. Ezzel együtt pedig  fajtajellegéből adódóan is egyértelműen strapabíró növényállományt fejleszt. Ezzel a tulajdonsággal és agronómiai háttérrel a számtalanszor tapasztalható egyre szélsőségesebb és szárazodó tavaszi időszakot, a mindinkább csapadék szegény termőhelyi adottságokat is kifejezetten jól tűri.
A produktivitás mellett agronómiai és végfelhasználó-feldolgozói szemszögből egyaránt meghatározó tulajdonság a SPARTAN fajtának a levélbetegségekkel (lisztharmat, koronás rozsda) továbbá a virágzatot - bugákat - és a bennük fejlődő szemeket esetenként károsító fuzárium gombákkal szembeni kiemelkedő ellenálló képessége. A kiváló kórtani csomag - különös tekintettel a virágzat és a szemek károsítóival szembeni fokozott ellenálló képességre - csupán nagy kórokozó nyomás esetében teszi indokoltá gombaölő szeres kezelések elvégzését. A SPARTAN termesztése tehát növényvédőszer ráfordítások szemszögéből átlagos - számos évjáratban kifejezetten alacsony - igényűnek nevezhető.
A kevesebb kemikália felhasználással a növényvédelem állományain mégis eredményesen megoldható feladat úgy, hogy közben igazán egészséges és mikotoxin termelő gombáktól mentes (virágzatot és termést károsító fuzárium fajok) nagy biológiai értékű hántolásra is alkalmas sárga színű árumagot állítunk elő a fajta használatával.
A SPARTAN tavaszi zab takarmány és humán élelmezési célra egyaránt alkalmas szemtermést hozó fajta. Mindezeknek a termelési és felhasználói szempontból a gyakorlatban is immár megmutatkozó jótékony tulajdonságoknak köszönhetően a SPARTAN a NÉBIH három éven át tartó fajtaregisztrációs vizsgálataiban is figyelemre méltóan teljesített, hiszen azt 7,19 t/ha-os (rel.109,7%) kiváló terméseredményekkel zárta. Ennek nyomán a nemzeti fajtalistára 2017 év tavaszán került fel a fajta úgy, hogy a SPARTAN a minősítés feltételeit a legkiválóbb termőképességi eredménnyekkel, nagyon jó betegség ellenálló képesség és átlagosan jó állóképesség mellett teljesítette.


 Fajtajellemzők
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +

---- = alacsony/korai/egyenes , ++++ = magas/kiváló/bókoló

Termesztési jellemzők
szemtermés
osztályozottság
HL-súly
fehérjetartalom
lisztharmat

Technológiai jellemzők
javasolt vetésidő
február közepe - március közepe
javasolt vetésnorma
400 - 450 csíra/m²

Növekedési jellemzők
állománysűrűség
magszá / buga
ezerszemtömeg
bugahányás ideje
érés ideje
növekedési magasság
állóképesség

Betegség-ellenállóság
koronásrozsda
szeptóriás levélfoltosság

rechtsinfo